رسانههای ایرانی گزارش دادهاند که در مذاکرات امروز و نیز در گفتوگوهای پیشین میان ایران و امریکا، موضوع خروج یورانیم از این کشور «هیچگاه» مطرح نشده و مورد مذاکره قرار نگرفته است. یک منبع به خبرگزاری تسنیم گفته که امریکا تاکنون هیچ خواستی دربارهی توقف کامل غنیسازی مطرح نکرده و اصولاً مسئلهی غنیسازی جزو محورهای اختلافی مذاکرات به شمار نمیآید.
این در حالیست که پیش از این مارکو روبیو، وزیر خارجهی امریکا، اعلام کرده که هرگونه توافق باید شامل «توقف کامل غنیسازی یورانیم توسط ایران و تامین یورانیم مورد نیاز برای نیروگاههای این کشور از طریق واردات باشد.»
اما در مقابل مقامات ایرانی تاکید کردهاند که توقف کامل غنیسازی یورانیم یا تحویل ذخایر یورانیم غنیشده از خطوط سرخ تهران است.
این ادعای رسانههای ایرانی در شرایطی مطرح میشوند که پس از شش ساعت گفتوگو با میانجیگری عمان، دور سوم مذاکرات «غیرمستقیم» بین ایران و ایالات متحده با هدف حلوفصل اختلافات چندین دههای بر سر برنامه هستهای ایران به پایان رسید. عباس عراقچی وزیر خارجهی ایران این دور مذاکرات را «جدی تر» از گذشته توصیف کرد و تاکید نمود که در این مرحله «وارد بحث های جزیی، فنیتر شدهاند.» در همینحال وزیر خارجهی عمان از ادامه مذاکرات و برگزاری دور چهارم در شنبهی آینده خبر داد.
تلویزیون دولتی ایران پس از اتمام دور سوم مذاکرات اعلام کرد که این مذاکرات به مرحلهی «بررسی جزئیات دقیق و مطالبات متقابل رسیده و هیاتها برای رایزنی به پایتختهای خود بازگشتهاند.»
از سویی دیگر بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجهی عمان در شبکهی اجتماعی ایکس خود این مذاکرات را «آرمان مشترک برای دستیابی به توافقی بر اساس احترام متقابل و تعهدات توصیف کرد.»
وی تاکید کرد که در این گفتگو ها؛ «اصول اساسی، اهداف و نگرانیهای فنی مورد بحث قرار گرفتند.» او همچنان از برگزاری دور چهارم در شنبهی آینده (سوم می) در «سطح بالا» خبر دادهاست.
مواضع طرفین
ایران بر موضع خود برای رفع تحریمهای اقتصادی که اقتصاد این کشور را تحت فشار قرار داده، تاکید دارد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در مسقط اظهار داشت: «ایران در موضع اصولی خود برای پایان دادن به تحریمهای ناعادلانه ثابتقدم است و آماده اعتمادسازی در مورد ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود است.»
از سوی دیگر، دانلد ترمپ، رییسجمهوری امریکا، در مصاحبهای با مجله تایم روز جمعه اظهار داشت که به دستیابی به توافق با ایران «خوشبین» است، اما وی یک بار دیگر تهدید به «اقدام نظامی در صورت شکست دیپلوماسی کرد.»
در کنار موضوع غنیسازی یورانیم، یکی دیگر از موانع اصلی در مذاکرات، برنامهی موشکی ایران است. امریکا تاکید دارد که از دستیابی ایران به ظرفیت «نصب کلاهک هستهای بر موشکهای بالستیک باید جلوگیری شود.»
تهران اما تاکید دارد که «برنامهی موشکیاش دفاعی است و تهدیدی برای کشورهای منطقه نیست.»
هرچند هر دو طرف اعلام کردهاند که به دیپلوماسی متعهد هستند، اما اختلافات عمیق در مورد غنیسازی یورانیم، برنامهی موشکی ایران و رفع تحریمها همچنان باقی اند.
حالا دیده شود که آیا در هفتهی آینده دو طرف به پیشرفت های ملموس دست خواهند یافت یا خیر.