در پی اعمال تعرفههای بازرگانی از سوی ایالات متحده بر واردات از بسیاری کشورهای جهان، شی جینپینگ، رییسجمهوری چین، شب گذشته پس از دوازده سال، وارد مالزیا شد. سفری که به باور تحلیلگران، پیامی نمادین دارد: اینکه چین خود را بهعنوان شریک بازرگانی «قابلاعتمادتر و پیشبینیپذیرتری» در مقایسه با ایالات متحده به کشورهای منطقه معرفی میکند.
او پیشتر به هانوی، پایتخت ویتنام سفر کرده بود و در آنجا دهها توافقنامهی همکاری بازرگانی در زمینههایی چون هوش مصنوعی و انکشاف راهآهن امضا کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی مالزیا «برناما»، رییسجمهوری چین اظهار داشت که تعمیق «همکاریهای راهبردی سطح بالا» به نفع «صلح، ثبات و شکوفایی منطقه و جهان» میباشد.
این سفر در حالی انجام میشود که بسیاری از کشورهای عضو «اتحادیهی کشورهای جنوب شرق آسیا» از سیاستهای بازرگانی امریکا بهویژه اِعمال تعرفههای سنگین در برابرشان ناراضیاند.
محمد نذری عبدالعزیز، سفیر پیشین مالزیا در امریکا در گفتوگو با شبکهی خبری الجزیره گفت: «این یک سفر بسیار مهم است. چین به ما میگوید که شریک بازرگانی قابل اعتمادتری نسبت به امریکاست. ما هیچگاه مشکلی در تعامل با چین نداشتهایم. در دورهی نخستوزیری انور ابراهیم، روابط دو کشور بسیار نزدیکتر نیز شدهاست.» عبدالعزیز باورمند است که در بلندمدت، نفوذ امریکا [دستکم در مالزیا] کاهش خواهد یافت.
شی جینپینگ در دیدارهای پیشین خود با مقامات ویتنامی، از این کشور خواسته بود تا با «سلطهطلبی، یکجانبهگرایی و حمایتگرایی» مقابله کند و همچنین خواستار «جهانیسازی اقتصاد بازتر، فراگیرتر، متعادلتر و سودمندتر برای همه» شده بود.
از سویی هم، ترمپ میگوید که چین و ویتنام «در تلاشاند تا ببینند چطور میتوانند امریکا را «فریب» دهند.
جیمز چین، استاد مطالعات آسیایی در دانشگاه تاسمانی استرالیا، در رابطه به تحولات پسین میان چین و امریکا اظهار کرد: «ترمپ به چین بهانه داده تا در جهان، بهویژه میان کشورهای در حال توسعه، با جدیت بیشتری نقشآفرینی کند.»
تحلیلگران میگویند که مالزیا برای چین از اهمیت بیشتری برخوردار است. حجم بازرگانی این دو کشور تنها در سال 2024، 212 میلیارد دالر بودهاست.
به گفتهی صاحبنظران، مالزیا بهدنبال نزدیکی با چین است تا از این طریق هم به امریکا تفهیم کند که از سیاستهای این کشور در فلسطین ناراضی است و هم منافع اقتصادی خود را در رابطه با چین دنبال کند.
ایالات متحده پیشتر ادعا کرده بود که مالزیا بر کالاهای وارداتی از امریکا تعرفهای ۴۷ درصدی اعمال کردهاست؛ ادعایی که از سوی مقامهایی مالزیایی رد شد.
امریکا پیشتر بر کالاهای چینی، 145 درصد و بر کالاهای مالزیایی 24 درصد تعرفه وضع کرده بود. گفتنیست که برخی از اقلام، شامل این تعرفهها نمیگردند. در همین حال، این کشور در اقدامی، اجراییشدن تعرفههای تازه را برای بیشتر کشورها، بهاستثنای چین، تا 90 روز آینده معلق کرد.