سازمان امداد اسلامی میگوید که بسیاری از مهاجرانیکه از پاکستان به افغانستان اخراج میشوند، نیاز به خوراک، سرپناه، وسایل آشپزخانه و وسایل خواب دارند و این سازمان تصمیم دارد تا با هماهنگی با مقامات طالبان و کمیساریای عالی ملل متحد در امور پناهندگان، به خانوادههای تازهوارد، کمکرسانی کند.
در خبرنامهی این سازمان آمده که هزاران مهاجر افغانستان پس از وارد شدن به خاک افغانستان، در اردوگاههای موقت و در شرایط «بسیار وخیمی» بهسر میبرند.
کریم، یکی از مهاجرانیکه دارای پنج فرزند میباشد به سازمان امداد اسلامی گفت: «من سی سال در پاکستان زندگی کردهام؛ در آنجا ازدواج کردم و تمامی فرزندانم در آنجا بهدنیا آمدهاند.» او افزود که بهدلیل بالا بودن کرایهی وسایل نقلیه، نتوانست وسایل خانهی خود را بیاورد و از اینرو همهی آنها را به قیمت ناچیزی فروخت.
بربنیاد آمارهای کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، در ده روز نخست مرحلهی دوم اخراج مهاجران، 44 هزار و 900 تن به کشور برگشتهاند که از این میان، 58 درصد آنها را کودکان تشکیل میدهد. در عین حال، 14 هزار و 100 آنان، اخراج شدهاند و باقی بهگونهی داوطلبانه و در نتیجهی فشارهای فزایندهی دولت پاکستان، به افغانستان برگشتند.
گزارشگر سازمان امداد اسلامی که در میدان حضور داشته میگوید که پیشتر جریان بازگشت مهاجران در سالهای 2023 و 2024 را نیز پوشش میداده اما این موج تازه، «فرق» دارد. او افزود: «مردم دستهدسته، غرق در گرد و غبار، سوار بر لاریها، وارد [خاک افغانستان] میشوند و با منطقهای خشک و بیامکانات روبهرو میگردند. نخستین چیزی هم که به استقبالشان میآید، طوفانی پر از گرد و خاک است.»
به گزارش این سازمان، در میان این برگشتکنندگان، کودکانی هستند که در پاکستان بهدنیا آمدهاند و هرگز به افغانستان سفر نکردهاند. در واقع به گفتهی این سازمان، آنها به «خانه» بر نمیگردند، چون افغانستان را بهدرستی نمیشناسند و در اینجا خانهای برای سکونت ندارند.
گزارشگر سازمان یادشده میگوید که برخی از این کودکان نمیتوانند به زبانها ملی کشور تکلم کنند.
پاکستان در ماه نوامبر سال 2023، روند اخراج مهاجران افغانستان را آغاز کرد. این کشور سپس در به مهاجران افغانستان که فاقد مدرک و یا هم دارای کارت شهروندی افغانستان بودند، ضربالاجل تعیین کرد تا پایان ماه مارچ، از این کشور خارج شوند.