خبرگزاری فرانسه در گزارشی تازه، با استناد به ایمیل یک مقام وزارت دفاع امریکا، ادعاها مبنی بر واگذاری پایگاه هوایی بگرام از سوی طالبان به ایالات متحده را رد کرده و آن را «بیاساس و فاقد هرگونه شواهد» دانسته است. این خبرگزاری اما هیچ پرسشی از وزارت دفاع ایالات متحده، در بارهی «ورود مخفیانه» و عبور یک هواپیمای نظامی سنگین سی-۱۷ ایالات متحده از فضای هوایی افغانستان در روز شنبه (16 حمل)، مطرح نکردهاست.
این مقام پنتاگون که نامی از او در این گزارش خبرگزاری فرانسه برده نشده، ادعاها مربوط به حضور نظامی دوبارهی امریکا در بگرام و فرود هواپیمای حملونقل نظامی در این پایگاه را «نادرست» خوانده و تاکید کرده است که «هیچگونه حضور نظامی ایالات متحده در بگرام وجود ندارد.»
به تازهگی تلویزیون دیار گزارش داد که یک هواپیمای نظامی سنگین سی-۱۷ امریکایی «از مسیر فضای هوایی پاکستان وارد افغانستان شده است.» بر اساس معلوماتی که دیار آنها را ارزیابی و تحلیل کرده، این هواپیما هنگام ورود به قلمرو هوایی افغانستان، دستگاه پاسخدهندهی راداری خود را غیرفعال کرده و سپس، مجدداً در فضای هوایی تاجیکستان قابل ردیابی شده است.
این هواپیما ساعت ۰۲:۲۳ بعد از ظهر (به وقت محلی) وارد آسمان ننگرهار شده و ده دقیقه پس از آن، سیستم ترانسپوندر (پاسخدهندهی راداری) خود را خاموش کردهاست. این هواپیما سپس، ۰۳:۰۵ بعد از ظهر (به وقت محلی) از بدخشان افغانستان گذشته و وارد قلمرو هوایی تاجیکستان شدهاست.
رمز پروازی این هواپیما MOOSE59 بودهاست که بر بنیاد معلومات کارشناسان، موقتی است و صرفاً برای یک ماموریت خاص یا پرواز مشخص اختصاص داده میشود.
منابع به دیار اما، فرود این هواپیما در پایگاه هوایی بگرام را تایید نکردند.
در همینحال اما، برخی رسانهها مدعی شدند که طالبان پایگاه راهبردی بگرام را به امریکا تحویل دادهاند. این ادعا نخستینبار در مقالهای در پلتفارم «میدیم»، دو روز بعد از گزارش اختصاصی تلویزیون دیار «در بارهی ورود این هواپیما»، به نشر رسید و سپس از سوی برخی منابع داخلی بازنشر شد. در این مقاله آمده بود که مایکل الیس، معاون رییس سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیآیای)، با این هواپیمای نظامی سی-۱۷ وارد بگرام شده تا زمینهی همکاریهای اطلاعاتی میان طالبان و امریکا را فراهم کند.
ادعاهایی که منابع به دیار آنها را تایید نکردند.
اکنون گزارش خبرگزاری فرانسه نیز نشان میدهد که این ادعا ساختگی است و هیچ منبع معتبری آن را تایید نکرده است.
همزمان، لیز لیونز، مدیر روابط عمومی «سیآیای» نیز در بیانیهای رسمی تاکید کرده: «گزارشهایی که میگویند مایکل الیس، معاون سیآیای، به پایگاه بگرام سفر کرده، نادرستاند.»
از سوی دیگر، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی ارشد طالبان، فردای نشر گزارش اختصاصی تلویزیون دیار، در گفتوگو با تلویزیون ملی تحت کنترول این گروه گفت: «این گزارشها تبلیغاتیاند. افغانستان کشوری مستقل با نیروهای مستقل است. نیازی به حضور نظامی خارجی نیست و چنین چیزی هرگز اجازه داده نخواهد شد.»
از سویی هم، خبرگزاری فرانسه افزوده است که مقالهای که نخستینبار ادعای سپردهشدن پایگاه بگرام به ایالات متحده را در پلتفارم «میدیم» منتشر کرده بود، حذف شده و حساب کاربری نویسندهی آن، شخصی با نام «زارک شهاب»، نیز «به وضعیت بررسی» رفتهاست.
پایگاه هوایی بگرام که بزرگترین پایگاه نظامی امریکا در افغانستان بود، در اگست ۲۰۲۱ و همزمان با خروج نیروهای امریکایی، به دست طالبان افتاد. طالبان از آن زمان تاکنون، این پایگاه را تحت کنترل خود دارند و تجهیزات برجامانده از ارتش امریکا را نیز ضبط کردهاند.
با این حال، دانلد ترمپ، رییسجمهوری ایالات متحده، پیشتر بارها از علاقهمندی خود برای بازگرداندن کنترل بگرام سخن گفته است. او باری در یک نشست کابینه در فبروری ۲۰۲۵ گفت: «ما قرار بود پایگاه بگرام را داشته باشیم، یکی از بزرگترین پایگاههای هوایی جهان.» به گفتهی او، هدف از این اقدام، مقابله با نفوذ چین در منطقه بوده است.
اما خبرگزاری فرانسه در ادامه ادعا کرده که با وجود این علاقهمندی سیاسی، «هیچگونه اقدام عملی» از سوی دولت امریکا در راستای بازپسگیری این پایگاه صورت نگرفته و گزارشهای مطرحشده «صرفاً گمانهزنیاند.»