خبرگزاری رویترز به نقل از ده مقام امریکایی گزارش داده که دولت امریکا اکثر برنامههای کمکی باقیماندهی این کشور به افغانستان را پایان دادهاست؛ اقدامیکه به گفتهی برنامهی جهانی خوراک، میتواند به مثابهی «حکم اعدام» برای میلیونها تن باشد.
بر بنیاد آمارهای ارائه شده توسط گروه مردمی «ستاند اَپ فور اید» مجموع کمکهایی قطع شده، ۱.۳ میلیارد دالر بوده که از این جمله ۵۶۲ میلیون دالر آن به افغانستان اختصاص داشت.
امریکا که بزرگترین اهداکنندهی کمکهای بشردوستانه به افغانستان بوده، تنها در سال جاری ۲۰۶ میلیون دالر به افغانستان کمک کرده است. این کشور در سال ۲۰۲۴ با کمک ۷۳۶ میلیون دالری، بزرگترین تمویل کنندهی فعالیتهای بشردوستانه در افغانستان بوده است. اما اکنون، به نقل از منابع، «تمامی کمکهای باقیماندهی ادارهی توسعهی بینالمللی ایالات متحدهی (یواسایآیدی) لغو شدهاند.»
مقامات همچنان اعلام کردهاند که بودجههای لغو شده در واپسین اقدام دولت امریکا، شامل بودجهی یک نهاد وابسته به سازمان ملل متحد که به کمک به زنان و دختران افغانستان میپردازد، برنامهی جهانی غذا (دبلیوافپی) و دستکم شش سازمان غیر دولتی دیگر میباشد.
پنج منبع به خبرگزاری رویترز اعلام کردند که کمک به شهروندان افغانستان که توسط وزارت خارجهی امریکا ارائه میشد نیز لغو شده است.
به باور مقامات امریکایی، قطع کمکها به افغانستان ممکن است «شرایطی را تقویت کند تا مردم را به پیوستن به گروههای هراسافگن همچون داعش، ترغیب کند.»
سیندی مککین، رییس برنامهی جهانی غذا گفت: «کاهش بودجه گرسنگی را تشدید کرده، بیثباتی را دامن میزند و در نهایت جهان را به جای ناامنتری تبدیل خواهد کرد.»
به گفته چندین منبع و کارشناسان، «این اقدامها، بحرانهای بشردوستانهی جهان را بدتر خواهند کرد، میلیونها تن را در معرض خطر قحطی قرار میدهد و ممکن است موج جدیدی از مهاجرت غیرقانونی را به دنبال داشته باشد.»
سارا چارلز، رییس پیشین دفتر امور بشردوستانه ادارهی توسعهی بینالمللی ایالات متحده، گفت: «کمکها به افغانستان بسیار دقیق برای فعالیتهای نجاتبخش اختصاص یافته بود. این اقدام امریکا برای افراد آسیبپذیر در افغانستان که تحت سلطهی طالبان زندگی میکنند، ویرانگر خواهد بود.»
از زمان روی کار آمدن دانلد ترمپ در 20 جنوری، دولت امریکا میلیاردها دالر بودجه را از برنامههایی که فعالیت آنها نجاتبخش بوده، لغو کرده است. به گفتهی سه منبع به رویترز، مارکو روبیو، وزیر خارجهی امریکا از ایلان ماسک برای بسیاری از برنامههایی که اکنون لغو شدهاند، معافیت دریافت کرده بود.
سناتور جین شاهین، نمایندهی دموکرات ارشد در کمیته روابط خارجی مجلس سنا، گفت: «با وجودیکه دولت دایماً به مجلس نمایندگان اطمینان میداد که از برنامههای نجاتبخش در جریان دورهی بازنگری [سیاستهای کمکرسانی ایالات متحده] محافظت خواهد شد، اما ادارهی کارآیی دولت آخر هفته را صرف لغو این کمکها کرد.» او نیز از پیامدهای ویرانگر این اقدامات هشدار داده و خواستار توضیحات بیشتر از وزیر خارجهی امریکا گردید.