ویدیویی که اخیراً توسط سازمان هلال احمر فلسطین به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده، روایت رسمی ارتش اسرائیل را دربارهی حملهی مرگبار دوهفته پیش به کاروان امدادی در غزه را به شدت زیر پرسش برده است.
این ویدیو که از تلفون همراه یکی از امدادگران کشف شده و توسط نیویارک تایمز تایید گردیده، نشان میدهد که موترهای امدادی – شامل امبولانسها و یک موتر اطفاییه – با علامات واضح امدادی، چراغهای روشن و سیگنال اضطراری فعال، هدف آتش سنگین نیروهای اسرائیلی قرار گرفتهاند.
در این ویدیو، امدادگر فیلمبردار که بعدها جسدش با گلوله در سر پیدا شد، در لحظات آخر عمرش «شهادتین» را تکرار میکند و با صدایی لرزان میگوید: «مادرم مرا ببخش، این راهی بود که انتخاب کردم – برای کمک به مردم». سپس کلمهی «الله اکبر» بارها از زبانش شنیده میشود. صدای فریاد امدادگران و فرمانهای سربازان به زبان عبری نیز در پسزمینه شنیده میشود.
این حمله در بامداد ۲۳ مارچ در شمال شهر رفح در جنوب غزه رخ داده است. در این ویدیو، امدادگران که لباسهای رسمی هلال احمر به تن دارند، از موترها پیاده شده و به سوی یک امبولانس از پیش آسیبدیده حرکت میکنند، اما ناگهان صدای شلیکهای گسترده آغاز میشود و ویدیو بهصورت بصری قطع میشود، ولی صدای گلولهباران به مدت پنج دقیقه ادامه مییابد.
در یک نشست خبری در مقر سازمان ملل، یونس الخطیب، رییس جمعیت هلال احمر فلسطین، اعلام کرد که این ویدیو به همراه اسناد پزشکی و تصاویر ماهوارهای به عنوان شواهد روشن از یک «جنایت» جنگی ارائه شدهاند. او گفت: «جسدها از فاصلهی نزدیک هدف قرار گرفتهاند، و اسرائیل تا پنج روز محل آنها را پنهان نگه داشته، در حالی که خود دقیقاً میدانست کجا هستند، چون خود آنها را کشته بودند.»
تضاد در روایتها
ارتش اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود که کاروان امدادی «به طرز مشکوکی» بدون چراغ و علامت به سوی نیروهای اسرائیلی در حرکت بود و به همین دلیل مورد هدف قرار گرفته است. اما ویدیوی منتشرشده، که مکان و زمان آن توسط نیویارک تایمز تایید شده، این ادعا را بهطور کامل رد میکند. در تصاویر، موترهای امدادی کاملاً قابل شناسایی هستند و چراغها و علامتهای اضطراری آنها روشن است.
ارتش اسرائیل در پاسخ رسمی اعلام کرده که این حادثه «تحت بررسی دقیق» قرار دارد، اما از ارائهی جزئیات بیشتر در خصوص ویدیوی منتشرشده خودداری کرده است.
کشف گور دستهجمعی و آثار شواهد میدانی
پنج روز پس از حادثه، با میانجیگری سازمان ملل، تیمهای امدادی اجازه یافتند به محل حادثه بروند. در آنجا، ۱۵ جسد در یک گور کمعمق کشف شد که در کنار بقایای خردشده امبولانسها و یک موتر با نشان سازمان ملل دفن شده بودند.
تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که چند ساعت پس از حمله، موترها به حاشیهی جاده منتقل شده و دو روز بعد، خاکبرداری و دفن با استفاده از بولدوزرهای ارتش اسرائیل انجام شده است. همچنین در اطراف محل، موانع خاکی برای مسدود کردن مسیرها ایجاد شده بود.
احمد ظهیر، پزشک طب عدلی که اجساد را در شفاخانهی ناصر در غزه بررسی کرده، گفت که بیشتر قربانیان با اصابت گلولههای متعدد به سر، قفسه سینه و مفاصل کشته شدهاند. همچنین یکی از امدادگران بازمانده که توسط اسرائیل بازداشت و سپس آزاد شده، حملهی مستقیم ارتش به کاروان را تایید کرده است.
واکنشهای جهانی
ولکر ترک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل، این حادثه را نمونهای دیگر از «احتمال ارتکاب جنایات جنگی» توسط اسرائیل دانست و خواستار تحقیقات جهانی مستقل شد. دیلن ویندر، نمایندهی فدراسیون جهانی صلیب سرخ و هلال احمر در سازمان ملل نیز این حمله را «هولناکترین حمله به امدادگران بشردوستانه از سال ۲۰۱۷» توصیف کرد.
در حال حاضر، یکی از امدادگران هلال احمر همچنان مفقود است و اسرائیل هنوز اعلام نکرده که او کشته شده یا در بازداشت است.