به گزارش جیزیرو میدیا، که زیرمجموعه اوراسیا گروپ –یکی از بزرگترین شرکتهای تحلیل ریسک سیاسی جهان– است، ایالات متحده، جایزههای چندین میلیوندالری برای سراجالدین حقانی و دست کم دو عضو دیگر این شبکه را در رقابتی فزاینده با چین و برای دستیابی به ثروت معدنی افغانستان حذف کردهاست.
این نشریه افزوده که افغانستان روی ذخایری به ارزش حداقل یک تریلیون دالر شامل مس، کوبالت، لیتیوم و سنگهای قیمتی قرار دارد، و واشنگتن نمیخواهد این منابع بهطور کامل در اختیار چین قرار بگیرند.
حذف جوایز؛ گامی در راستای تعامل با طالبان
به نوشته جیزیرو مدیا، این اقدام چند روز پس از آن انجام شد که امریکا اولین هیات دیپلماتیک بلندپایهی خود را از زمان به قدرت رسیدن طالبان در ۲۰۲۱، به کابل فرستاد. این سفر منجر به آزادی یک شهروند امریکایی شد که دو سال در افغانستان بازداشت بود.
با این حال، این اقدام به معنای حذف کامل تحریمها علیه مقامات طالبان نیست. به گزارش جیزیرو مدیا، افرادی نظیر سراجالدین حقانی، وزیر داخلهی طالبان، همچنان در فهرست «تروریستهای جهانی» ایالات متحده قرار دارند.
افزایش تعاملات جهانی با طالبان
به رغم آنکه هنوز هیچ کشوری بهطور رسمی طالبان را به رسمیت نشناخته است، برخی از کشورها از جمله هند، ترکیه و ازبیکستان روابط محدودی با این گروه برقرار کردهاند. چین سال گذشته نخستین کشوری بود که سفیر طالبان را بهعنوان نماینده رسمی افغانستان پذیرفت و در اقدامی مهم، ازبیکستان نخستوزیر خود را به کابل فرستاد. همچنین، ماه گذشته، جاپان برای اولینبار یک هیات طالبان را به کشور خود دعوت کرد.
رقابت برای ثروت معدنی افغانستان
به گزارش جیزیرو مدیا، ایالات متحده برآورد میکند که افغانستان دارای دستکم یک تریلیون دالر ثروت معدنی است که شامل مس، کوبالت، لیتیوم و همچنین سنگهای قیمتی مانند زمرد، یاقوت و یاقوت کبود میشود.
سال گذشته، چین تلاشهای خود را برای همکاری با طالبان در استخراج دومین ذخیرهی بزرگ مس جهان افزایش داد. واشنگتن که نگران تسلط چین بر منابع معدنی در کشورهایی مانند جمهوری دموکراتیک کانگو است، به گفتهی این نشریه، ممکن است اکنون به دنبال راهی برای جلوگیری از انحصار بیجینگ بر ذخایر معدنی افغانستان باشد.
در مجموع، به نوشته جیزیرو مدیا، تغییر رویکرد آمریکا در برابر طالبان، علاوه بر مسائل امنیتی و ژئوپلیتیکی، ارتباط مستقیمی با رقابت بر سر ثروت عظیم معدنی افغانستان دارد – منابعی که میتوانند نقشی کلیدی در آیندهی اقتصادی و راهبردی منطقه ایفا کنند.