گروهی از پناهجویان افغانستان در پاکستان که در انتظار اسکان مجدد به ایالات متحده استند، با انتشار نامهی سرگشادهای از نخستوزیر این کشور خواستهاند که اخراج پناهجویان دارای درخواست ویزای امریکا را متوقف کند و همچنان روند تمدید ویزا را تسهیل نماید.
این پناهجویان هشدار دادهاند که اخراج آنها به افغانستان، جانهای شان را به خطر میاندازد و به روابط پاکستان با جامعهی جهانی «آسیب» میرساند. در این نامه آمدهاست: «اخراج مهاجران و پناهجویان با سنت بشردوستانهی پاکستان همراستا نیست و اگر اجرا شود، قطعاً بر روابط پاکستان با ایالات متحده تاثیر منفی خواهد گذاشت و همچنان میتواند به اعتبار پاکستان در جامعهی جهانی آسیب وارد کند.»
این نامه که روز گذشته (3 حمل) منتشر شده، نگرانی پناهجویان را از تصمیم پسین دولت پاکستان برای اخراج شهروندان افغانستان ابراز کرده است. آنها میگویند این تصمیم بهویژه برای متقاضیان «پارول بشردوستانه» و همچنان متقاضیان ویزای ویژهی مهاجرتی (اسآیوی)، «تهدید جدی» محسوب میشود.
این گروه شامل «مترجمان سابق، روزنامهنگاران، رهبران زن و کارشناسانی» است که در صورت بازگشت به افغانستان با «خطر جانی» روبهرو خواهند شد.
در این نامه آمده است: «اخراج این افراد به محیطی که جانهای شان را به خطر میاندازد، با اصول بشردوستانه و تعهدات بینالمللی پاکستان در تضاد است.» پناهجویان از دولت پاکستان خواستهاند که در تصمیم خود مبنی بر اخراج شهروندان افغانستان، دستکم برای کسانیکه درخواست تایید شده و یا در انتظار تایید مهاجرت به امریکا را دارند، استثنایی قائل شود و از بازداشت یا اخراج شان خودداری کند.
پناهجویان همچنین از سیاستهای تازهی تمدید ویزا در پاکستان انتقاد کردهاند. در این نامه آمدهاست که هزینه تمدید ماهانهی ویزا در برخی موارد به «۱۰۰ دالر» رسیده و مدت اعتبار آن نیز برای برخی «از ۳ یا ۶ ماه به یک ماه» کاهش یافتهاست.
آنها نامهی خود را اینگونه به پایان میرسانند: «زمان اندک، جانهای انسانها در خطر و جامعهی جهانی نظارهگر این وضعیت است.»
تاکنون مقامات پاکستانی به این نامه واکنشی نشان ندادهاند.
پاکستان تصمیم گرفته است که مهاجران بدون مدارک قانونی و دارای کارت شهروندی (ایسیسی) در این کشور را اخراج کند.
تنها 6 روز از مهلت تعیینشده برای خروج داوطلبانهی مهاجران، از جمله دارندگان کارت شهروندی (ایسیسی) باقی ماندهاست. انتظار میرود پس از این تاریخ، اخراج اجباری مهاجران شروع شود.
از سوی دیگر، شفقت علیخان، سخنگوی وزارت خارجهی پاکستان پیرامون این ضربالاجل گفته بود که در آن «تغییری بهمیان نیامدهاست.»
با این حال، این پناهجویان ابراز امیدواری کردهاند که با گفتوگو با دولت پاکستان، راهحلی برای این بحران بیابند.