به گزارش رسانهی هندی «نیوز 18»، امریکا در آستانهی «تغییر سیاست» خود در برابر طالبان قرار دارد. از اینرو این کشور در حال آمادهسازی برای ازسرگیری روابط با طالبان است و حتی ممکن است سفارت خود را در کابل نیز بازگشایی کند.
طبق گزارش منابع بلندپایهی دولت امریکا به این رسانه، این حرکت نشاندهندهی «حسن نیت فزاینده» بین طالبان و ترمپ است.
این رسانه افزوده که مذاکرات پشتپردهای میان ایالات متحده و شبکهی حقانی، که دارای پایگاه مستقل قدرت در این کشور شناخته میشود، در جریان بوده است.
«نیوز 18» شبکهی حقانی را «دارایی پیشین» سازمان اطلاعاتی پاکستان «آیاسآی» خوانده اما افزوده که این شبکه اکنون در حال «ترسیم مسیر شخصی» خود است. مسیریکه به گفتهی این رسانه، پاکستان را از دههها میانجیگری میان طالبان و امریکا، محروم میکند. زیرا اکنون طالبان بهطور مستقیم با واشنگتن ارتباط برقرار میکند.
به گفتهی این رسانه، محو نام سراجالدین حقانی و سه عضو بلندپایهی دیگر این شبکه از فهرست «پاداش برای عدالت» ایالات متحده هم، ممکن است به نقش سراجالدین حقانی در تضمین آزادی گروگانهای امریکایی و ارتباطات وی با زلمی خلیلزاد، فرستادهی ویژهی پیشین ایالات متحده برای صلح افغانستان، مرتبط باشد. منابع همچنین به این رسانه گفتهاند که اگر ایالات متحده و طالبان به توافقی دست یابند، واشنگتن ممکن است از اقدام طالبان علیه گروههایی که تهدیدی برای پاکستان محسوب میشوند، از جمله تیتیپی، صرفنظر کند.
کارتهای برندهی طالبان
در این گزارش آمدهاست که فعالیتهای داعش در افغانستان تهدیدی در برابر منافع امریکا است و این کشور برای مبارزه با آن و همچنان برای مهار نفوذ فزایندهی چین و روسیه در امور افغانستان، به همکاری طالبان نیاز دارد.
از سوی دیگر، «نیوز 18» گزارش میدهد که طالبان همچنین هشدار دادهاند که فروپاشی اقتصادی در افغانستان میتواند موجی از مهاجرت به سمت غرب را به دنبال داشته باشد؛ استدلالی که به نظر میرسد در واشنگتن «محبوبیت» پیدا کرده و انگیزهای برای «ارائهی کمک و تعامل دیپلماتیک» شده باشد.
کارت برندهی دیگر، زندانیان امریکایی در افغانستان عنوان شدهاست. «نیوز 18» مینویسد که تبادل زندانیان میان طالبان و امریکا، مسیر «تعاملات دیپلماتیک» میان آنها را «هموار» کردهاست.
پیشینهی این روابط
به گزارش «نیوز 18»، گفتوگوهای پشت پرده میان امریکا و شبکهی حقانی در جریان بوده است. این رسانه افزوده که «یخگشایی دیپلماتیک با تبادل یک زندانی طالبان به نام خان محمد را در ازای رایان کربت و ویلیام مککنتی، دو شهروند امریکایی، آغاز شد. تبادلی که طالبان آنرا گامی بهسوی عادیسازی روابط دانست و مقدمهای برای «تعاملات دیپلماتیک بیشتر» عنوان کرد.
نشانهها
در این گزارش از برداشته شدن نام حقانی و سهتن از اعضای خانوادهاش از فهرست پاداشهای میلیونی وزارت خارجهی امریکا، به عنوان یک نشانهی بارز در تغییر رویکرد امریکا نسبت به طالبان یاد شدهاست.
این گزارش در حالی نشر میشود که، نخستین سفر هیات امریکایی به ریاست آدام بوئلر، نمایندهی ویژهی رئیس جمهوری امریکا در امور زندانیان و زلمی خلیلزاد، فرستادهی ویژهی پیشین امریکا برای صلح افغانستان، در تاریخ 30 حوت منجر به رهایی یک شهروند دیگر امریکایی از بند طالبان گردید. تحولی که یک روز پس از آن، نام چهار عضو کلیدی شبکهی حقانی از فهرست «پاداش برای عدالت» ایالات متحده محو شد. چیزی که با واکنشهای فراوانی روبهرو شدهاست و برخیها آنرا «معاملهی امریکا با هراسافگنان» به قیمت ارزشهایی عنوان کردهاند که این کشور تظاهر به دفاع از آنها در سطح جهان میکرد.