حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان، از اظهارات پسین عباس عراقچی، وزیر خارجهی ایران، دربارهی «حاکمیت سراسری طالبان در افغانستان» استقبال کرد و آنرا نشانهای از «درک صحیح ایران» از شرایط کنونی افغانستان دانست. فطرت گفت که در حال حاضر یک «حاکمیت واحد» در افغانستان وجود دارد که بر «تمام کشور» مسلط است.
این اظهارات طالبان پس از آن مطرح شد که عراقچی در گفتوگویی با خبر آنلاین به «ضرورت تعامل» با طالبان اشاره کرد. او تاکید کرد که واقعیت کنونی افغانستان، حضور نیرویی است که طی سه سال و نیم گذشته حاکمیت خود را تثبیت کرده است. به گفتهی وی، برخلاف گذشته که هر بخش از افغانستان تحت کنترل گروههای مختلف بود، اکنون چنین وضعیتی وجود ندارد و «امنیت و حاکمیت» در این کشور برقرار شده است. عراقچی این شرایط را بستری برای گفتوگوهای سازنده بین ایران و افغانستان توصیف کرد.
وزیر خارجهی ایران همچنین به موضوعات «کلیدی» در روابط این کشور با طالبان اشاره کرد که به گفتهی او نیازمند «رسیدگی و مذاکره» هستند. این مسائل شامل وضعیت مهاجران افغانستان در ایران، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، امنیت مرزهای مشترک، تهدید حضور داعش در افغانستان، تامین امنیت شیعیان، و برقراری صلح و ثبات پایدار در این کشور است.
او همچنین بر اهمیت زبان فارسی، بازرگانی چند میلیارد دالری بین ایران و افغانستان، و مسئله حقآبه ایران از رودخانه هیرمند به عنوان اولویتهای دیگر در این روابط پرداخت؛ موضوعاتی که فطرت هیچ اشارهی به آنها نکردهاست و تنها از اظهارات عراقچی مبنی بر «حاکمیت واحد و امنیت» استقبال و تمجید کردهاست.
در سه سال و نیم گذشته، رابطهی طالبان و ایران شاهد تحولاتی بوده است. پس از تسلط طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، ایران وجود عدم بهرسمیتشناختن رسمی طالبان، تعاملات دیپلوماتیک و اقتصادی خود با این گروه را حفظ کرد. هرچند دو طرف بر سر مسائل مرزی، مهاجران و آب رودخانهی هیرمند تنشهایی داشتهاند. با این حال، ایران از آنچه این کشور «ثبات نسبی» در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان میخواند، استقبال کرده و آن را فرصتی برای «همکاریهای منطقهای» میداند.