اتحادیهی اروپا در بیانیهای به مناسبت آغاز سال نو آموزشی در افغانستان بر اهمیت آموزش زنان بهعنوان یکی از عوامل کلیدی در تضمین پایداری و شکوفایی بلندمدت افغانستان تاکید کرد. این نهاد گفت که زنان تحصیلکرده، معماران اصلی ساختن جامعهای قویتر، باثباتتر و از نظر اقتصادی خودکفا هستند.
اتحادیهی اروپا همچنین «حمایت قاطع» خود را از حق آموزش زنان و دختران در افغانستان اعلام کرد.
این بیانیه در زمانی مطرح میشود که افغانستان با چالشهای فراوانی از جمله محدودیتهای آموزشی، بهویژه برای زنان، مواجه است.
پیشتر رابرت چترتن دیکسون، کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان نیز در واکنش به ادامهی محرومیت دختران و زنان کشور از آموزش، از طالبان خواست که این ممنوعیت را لغو کند. او این وضعیت را فاجعهای برای این کشور و آیندهی آن توصیف کرد.
دیکسون، آموزش را یک «حق» و نه یک «امتیاز» خواند و با استفاده از هشتگهایی چون «آموزش برای همه» بر لزوم توجه جهانی به این موضوع تاکید کرد.
دیکسون گفت که با آغاز این سال، ۴۰۰ هزار دختر دیگر از حق آموزش محروم شدند و با این رقم، شمار کل دختران محروم از آموزش در افغانستان به ۲.۲ میلیون تن میرسد. چیزی که به گفتهی او یک «فاجعه» است.
اخیراً یونیسف نیز اعلام کرد که ادامهی این ممنوعیت، آیندهی میلیونها دختر را به خطر انداخته و اثرهای منفی گستردهای بر سلامت، اقتصاد و جامعهی افغانستان خواهد داشت. کاترین راسل، رییس اجرایی یونیسف، روز گذشته اظهار داشت که این وضعیت نه تنها دختران را از حق اساسیشان محروم میکند، بلکه کشور را در معرض خطر افزایش مرگومیر مادران و نوزادان قرار میدهد، زیرا کمبود پزشکان و کادر درمانی زن، دسترسی زنان به خدمات بهداشتی را محدود کرده است.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت، این محدودیتها را با استناد به تفسیر خود از «شریعت اسلامی» توجیه کردهاست و مدعی شده که آموزش دختران تا زمانی که شرایط «مناسب» فراهم نشود، به تعویق افتاده است. با این حال، هیچ پیشرفت مشخصی در این زمینه مشاهده نشده و این سیاست با انتقادات گستردهی داخلی و خارجی مواجه شده است.