وزارت صحت غزه روز یکشنبه اعلام کرد که شمار کشتهشدگان فلسطینی از آغاز این درگیری تاکنون به50 هزار و 21 تن رسیده و بیش از ۱۱۳ هزار تن دیگر زخمی شدهاند. از این میان به گفتهی این نهاد، ۱۵ هزار و ۶۱۳ تن، کودکان اند که ۸۷۲ تن آنها کمتر از یک سال سن داشتند. این وزارت تاکید میکند که «بیش از نیمی از قربانیان» از کل رقم را، زنان و کودکان تشکیل میدهند.
این آمار پس از حملات هوایی پسین اسرائیل در شب گذشته اعلام شدند که طی آن دستکم ۲۶ تن، از جمله صلاح برداویل، یکی از اعضای بلندپایهی دفتر سیاسی حماس، به همراه همسرش و چندین زن و کودک در منطقهی مواسی جان باختند.
همچنان شفاخانههای جنوب غزه گزارش دادند که ۲۴ جسد دیگر نیز از این حملات شبانه دریافت کردهاند.
پایان آتشبس و آغاز حملات جدید
آتشبس شکنندهای که از جنوری برقرار شده بود، هفتهی گذشته با موج غافلگیرکنندهی حملات مرگبار اسرائیل پایان یافت. این حملات تازه تاکنون جان ۶۷۳ تن دیگر را گرفتهاند.
ارتش اسرائیل همچنین عملیات زمینی را در شمال غزه و بخشهایی از شهر جنوبی رفح آغاز کردهاست. هر چند این ارتش مدعی است که هدفش شبهنظامیان است. با این حال، فلسطینیها و گروههای حقوق بشری میگویند این اقدامات باعث آسیب جدی بر افراد ملکی شدهاست.
در تازه ترین اقدام این ارتش در رفح، دستور تخلیه محلهی «تلالسلطان» را صادر کرد و ساکنان مجبور شدند پیاده به سمت مواسی، منطقهای پر از اردوگاههای چادُری، حرکت کنند.
هلال احمر فلسطین نیز گزارش داد که ارتباطش با تیمی از امدادگران در جریان پاسخ به حملات قطع شده و برخی از آنها زخمی شدهاند.
طرح جنجالی «خروج داوطلبانه»
از سوی دیگر کابینهی اسرائیل شامگاه شنبه طرحی را تصویب کرده که بر بنیاد آن ادارهای برای پیشبرد «خروج داوطلبانهی» فلسطینیها از غزه ایجاد میشود.
این طرح، با پیشنهاد دانلد ترمپ برای «خروج جمعیت غزه از این شهر و بازسازی آن برای دیگران»، همراستاست.
قابل یادآوری است که این طرح باعث خروج اجباری فلسطینیها میشود، مردمی که میگویند: «نمیخواهند سرزمین خود را ترک کنند.»
گروههای حقوق بشری نیز هشدار دادهاند که این اقدام میتواند به «اخراج اجباری» منجر شود و نقض قوانین جهانی باشد.
تحولات در کرانهی باختری
همزمان، کابینهی اسرائیل با تغییر منطقهبندی شهرکهای موجود، ایجاد ۱۳ شهرک جدید در کرانهی باختری اشغالی را تصویب کرد.
بزالل اسموتریچ، وزیر مالیهی این کشور، این پروژه را رهبری خواهد کرد. گروه «صلح اکنون» اعلام کرده که تعداد شهرکها اکنون به ۱۴۰ رسیده و این شهرکها، که اکثریت جامعهی جهانی آنها را غیرقانونی میداند، از این پس بودجهی مستقل و دولت محلی خواهند داشت.
با این حال شمار کشتهها و آوارهگان در فلسطین رو به افزایش است و با وجود محکومیتهای جهانی به آغاز مجدد حملات مرگبار اسرائیل، این کشور اعتنایی به آن نکردهاست.
از سوی دیگر، با وجود درخواستهای مکرر حماس و مردم فلسطین از میانجیها برای انجام اقدامات عملی، تا کنونی تلاش عملیای برای آغاز دوبارهی مذاکرات صورت نگرفتهاست. در این میان، فشار سنگین بر آوارگان فلسطینی، بهویژه در ماه رمضان، همچنان ادامه دارد.