به گزارش اکسپرس تریبون، پاکستان درخواست طالبان برای تمدید مهلت اقامت پناهجویان افغانستان در این کشور را «قاطعانه» رد و اعلام کرده که برنامهی خود برای اخراج تمامی مهاجران غیرقانونی و دارندگان «افغان کارت» را از تاریخ اول اپریل اجرا خواهد کرد.
منابع به این روزنامه گفتهاند که اخراج این مهاجران عمدتاً از طریق گذرگاه تورخم انجام خواهد شد. گذرگاهی که به گفتهی این منابع، طالبان مسئول بسته شدن آن است.
این تصمیم در شرایطی اعلام شده که پاکستان، طالبان را مسئول افزایش حملات هراسافگنانه در خاک خود میداند و مدعی است اتباع افغانستان در این حملات نقش دارند. همچنین، از ۲۱ فبروری، گذرگاه تورخم بهدلیل اختلاف بر سر ساخت یک پست بازرسی توسط طالبان که پاکستانیها میگویند در خاک آنها صورت میگرفته، بسته شده است.
پاکستان در میانهی این تنشها، اخیراً اعلام کرد که دارندگان «افغان کارت» تا ۳۱ ماه مارچ فرصت دارند خاک این کشور را ترک کنند، در غیر این صورت با «اخراج اجباری» مواجه خواهند شد. وزارت داخلهی پاکستان در بیانیهی رسمی خود اعلام کرد: «برنامهی بازگرداندن اتباع خارجی غیرقانونی، از ۱ نوامبر ۲۰۲۳ آغاز شده و اکنون رهبری کشور تصمیم به اخراج دارندگان افغان کارت نیز گرفته است. به تمامی اتباع غیرقانونی و دارندگان افغان کارت توصیه میشود تا پیش از ۳۱ مارچ ۲۰۲۵ بهصورت داوطلبانه کشور را ترک کنند؛ در غیر این صورت، اخراج از ۱ اپریل ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد.»
به گفتهی مقامهای پاکستانی، از نوامبر ۲۰۲۳، بیش از 800 هزار مهاجر افغانستان که «بهصورت غیرقانونی» در پاکستان زندگی میکردند، به کشورشان بازگردانده شدهاند. در ابتدا، پناهجویان ثبتشده نزد کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و دارندگان «افغان کارت» از این طرح مستثنی بودند، اما تصمیم اخیر این گروه را نیز دربرمیگیرد.
پس از اعلام این ضربالاجل اما، طالبان از پاکستان خواست اخراج این مهاجران را به تعویق اندازد و مهلت بیشتری بدهد. اما منابع رسمی به اکسپرس تریبون در روز یکشنبه تایید کردند که تصمیم پاکستان قطعی است و هیچ استثنایی اعمال نخواهد شد. پاکستان تاکید کرده که «زمان کافی برای بازگشت آبرومندانهی پناهجویان» در نظر گرفته شده و به نهادهای ذیربط و چهار ایالت دستور داده شده تا ترتیبات لازم را فراهم کنند.
در حال حاضر، حدود ۳ میلیون پناهجوی افغانستان در پاکستان اقامت دارند که از این میان حدود 800 هزار تن دارای «افغان کارت» هستند. تصمیم اخراج دارندگان «افغان کارت» و مهاجران غیرقانونی پس از شایعاتی مبنی بر برنامهی پاکستان برای بیرون راندن تمامی اتباع افغانستان، برای اولین بار بهصورت رسمی از سوی وزارت داخلهی این کشور تایید شد. طالبان نگرانیهایی دربارهی اخراج اجباری اتباع خود مطرح کرده و مدعی بدرفتاری با آنها شده است. پاکستان این اتهامات را رد کرده و از طالبان خواسته شرایطی را در افغانستان فراهم کند که بازگشت آبرومندانه هموطنانشان را تشویق کند.
اکنون اخراج برنامهریزیشدهی مهاجران افغانستان، بهویژه پس از رد درخواست طالبان برای تمدید مهلت، بهنظر، روابط میان طالبان و پاکستان را تیرهتر خواهد کرد. از سوی دیگر، با نزدیک شدن به ضربالاجل ۳۱ مارچ، توجهها به نحوهی اجرای این طرح و سرنوشت این مهاجران معطوف شدهاست.