در حالیکه سخنگوی وزارت امور خارجهی پاکستان از طالبان خواست تا «عاملان، سازماندهندگان و تامینکنندگان مالی» حمله به قطار مسافربری در این کشور را مجازات کند، عبدالقهار بلخی، سخنگوی طالبان در واکنش، این ادعاها را «بیبنیاد و غیرمسئولانه» خواند و حضور اعضای ارتش آزادیبخش بلوچستان در افغانستان را رد کرد.
او در بیانیهای افرود: «در حالیکه این اتهامات را قاطعانه رد میکنیم، از پاکستان می خواهیم که به جای چنین اظهارات غیرمسئولانه، بر حل مشکلات امنیتی و داخلی خود تمرکز کند.»
سخنگوی طالبان همچنان گفت که این گروه، «هرگز و هیچگاهی» با ارتش آزادیبخش بلوچستان ارتباطی نداشتهاست. او تاکید کرد که «قربانی کردن» افرد ملکی برای اهداف سیاسی غیرقابل توجیه است.
از سوی دیگر، «جبههی مقاومت»، «جبههی آزادی» و «جمعیت اسلامی افغانستان»، حمله بر قطار مسافربری «جعفر اکسپرس» را هراسافگنانه خوانده و طالبان را در افزایش ناامنیهای منطقهای مقصر دانستهاند.
واکنش «جبههی آزادی»
داوود ناجی، رییس کمیتهی سیاسی «جبههی آزادی»، طالبان را متهم به «اجرا، پشتیبانی و تسهیل» حملات سه سال پسین در منطقه کرده و گفت که از زمان به قدرت رسیدن طالبان، حملات مشابه در منطقه افزایش یافتهاند.
ناجی، افزایش فعالیتهای هراسافگنانه در منطقه را «نتیجهی مستقیم» سیاستهای تعاملگرایانه با طالبان دانست که به باور او منجر به تبدیل شدن افغانستان به «پناهگاه امن برای گروههای هراسافگنی» گردیدهاند.
او همچنین، تلاشها برای «مشروعیتبخشیدن» به حاکمیت طالبان را موجب «جسورسازی هراسافگنی و افزایش بیثباتی منطقهای» دانست.
واکنش «جبههی مقاومت»
علی میثم نظری، مسئول روابط خارجی «جبههی مقاومت»، نیز ضمن محکوم کردن این حمله، طالبان را متهم به پناهدادن به 21 گروه هراسافگنی کرد؛ اقدامیکه به باور او بیثباتی را در منطقه تشدید کردهاست.
نظری افزود که «تنها راه رهایی از این وضعیت، پشتیبانی از مبارزهی مردم این کشور بر ضد طالبان است.»
واکنش حزب «جمعیت اسلامی افغانستان»
حزب «جمعیت اسلامی افغانستان» نیز ضمن محکوم کردن این حمله، از «برخورد گزینشی جهان» در ریشهکن کردن آن انتقاد کرد. در اعلامیهی این حزب آمده که پس از قدرتگیری مجدد طالبان، «فعالیتهای گروههای هراسافگنی در افغانستان افزایش یافته» که به نقل از این اعلامیه، «خطرهای جدیای» به امنیت افغانستان و کشورهای منطقه در پی دارد.
در ادامه، این حزب، جامعهی جهانی را به روی دستگرفتن راهکارهای همهجانبه، در برابر گسترش هراسافگنی فراخوانده و هشدار داد که سیاستهای جهانی در مقابله با این پدیده نباید «ابزاری» باشند.
حملهی اخیر به قطار «جعفر اکسپرس» در پاکستان در روز سهشنبه، در ایالت بلوچستان رخ داد. این قطار که با حدود ۴۵۰ مسافر از کویته به سمت پیشاور در حال حرکت بود، توسط شبهنظامیان «ارتش آزادیبخش بلوچستان» در تونل شماره ۸ در منطقهی بولان هدف قرار گرفت. مهاجمان با انفجار خطوط راهآهن و شلیک به قطار، بیش از ۱۰۰ مسافر را گروگان گرفتند. پس از درگیری بیش از یک روزه با نیروهای امنیتی پاکستان، عملیات در ۱۳ مارچ به پایان رسید و تمامی ۳۳ مهاجم کشته شدند. به گفتهی ارتش پاکستان، ۲۱ گروگان و ۴ سرباز در این حادثه کشته شدند، اما صدها مسافر نجات یافته و به کویته بازگردانده شدند.