اسرائیل و حماس آمادگی خود را برای ورود به مرحلهی بعدی مذاکرات آتشبس اعلام کردهاند. دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته که «اسرائیل دعوت میانجیگران مورد حمایت ایالات متحده» را پذیرفته و روز دوشنبه هیاتی را به دوحه اعزام خواهد کرد تا مذاکرات را پیش ببرد.
رویترز نوشتهاست که حماس نیز از «وجود شاخصهای مثبت» برای آغاز مذاکرات مرحلهی دوم خبر داده و هیاتی از این گروه در قاهره، با میانجیگران مصری دیدار کرده است. این گروه گفته که مذاکرات با همکاری مقامهای قطری در جریان است و هدف آن پیشبرد توافق به مرحلهای است که بتواند به «پایان جنگ» منجر شود.
عبداللطیف القانوع، سخنگوی حماس، در بیانیهای تاکید کرده: «ما آمادهایم در مذاکرات مرحلهی دوم مشارکت کنیم تا مطالبات مردم ما تامین شوند و از جامعهی جهانی میخواهیم، تلاشها برای کمک به غزه و رفع محاصره را شدت بخشد.»
همچنین، حماس پس از دیدار با حسن محمود رشاد، رییس سازمان اطلاعات عمومی مصر، موافقت خود را با تشکیل کمیتهای از شخصیتهای «ملی و مستقل» برای اداره غزه، تا زمان برگزاری انتخابات اعلام کردهاست.
این پیشنهاد با ابتکار مصر همراستاست که به گفته عبدالفتاح السیسی، ربیسجمهوری این کشور، شامل تشکیل کمیتهای از «تکنوکراتهای حرفهای و مستقل فلسطینی» برای ادارهی غزهی پس از جنگ است.
السیسی این سخنان را در اجلاس پسین اتحادیهی عرب همزمان با ارائهی طرح ۵۳ میلیارد دالری بازسازی غزه، بهجای طرح دانلد ترمپ، مطرح کرد.
با وجود این تلاشهای دیپلماتیک، تنشها در میدان نبرد همچنان ادامه دارند. به گزارش منابع در غزه به رویترز، روز شنبه یک حملهی هوایی اسرائیل در رفح، واقع در جنوب غزه، دو فلسطینی را کشت. روز جمعه نیز یک پهپاد اسرائیلی دو تن را در شمال غزه کشته است.
به گفته ارتش اسرائیل، این افراد، شبهنظامیانی بودند که نزدیک نیروهای اسرائیلی فعالیت میکردند و دستگاه انفجاری کار میگذاشتند.
توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس که از ماه جنوری اجرایی شد، آزادی ۵۹ گروگان باقیمانده در دست حماس را در مرحلهی دوم پیشبینی کرده است. در این مرحله، قرار است برنامهی نهایی برای پایان جنگ تدوین شود.
مرحلهی نخست آتشبس هفتهی گذشته به پایان رسید و پس از آن، اسرائیل محاصرهی کامل بر ورود کالاها به غزه اعمال کرد و خواستار آزادی گروگانها پیش از آغاز مذاکرات پایان جنگ شد.
حماس بر بنیاد این توافق، ۳۳ گروگان اسرائیلی و پنج تایلندی را در ازای حدود ۲۰۰۰ زندانی و بازداشتی فلسطینی آزاد کرد. با این حال، مقامات اسرائیلی معتقدند کمتر از نیمی از ۵۹ گروگان باقیمانده هنوز زنده هستند.
بر اساس آمار مقامات بهداشتی غزه، حملات اسرائیل تاکنون بیش از 48 هزار فلسطینی را کشته و تقریباً کل جمعیت غزه را آواره کرده است. این وضعیت به اتهاماتی از «نسلکشی و جنایات جنگی» علیه اسرائیل منجر شده که این کشور آنها را رد میکند.