گزارش تازهی دبیرکل سازمان ملل متحد نشان میدهد که وضعیت امنیتی افغانستان همچنان شکننده است. از نوامبر ۲۰۲۴ تا جنوری ۲۰۲۵، این سازمان ۲,۰۸۱ رویداد امنیتی را در این کشور ثبت کرده که نسبت به سال گذشته ۱۶.۸ درصد کاهش را نشان میدهد. با اینحال، این آرامش نسبی با افزایش نگرانکنندهی ۱۲۹ درصدی سرقتها و حملات هدفمند جبهههای مخالف طالبان و گروههایی مانند داعش شاخهی خراسان همراه شدهاست.
داعش خراسان و حملات مرگبار
داعش خراسان در این دوره شش حملهی خونین انجام دادهاست. در ۱۱ دسامبر، یک بمبگذاری انتحاری در مسجد داخل وزارت مهاجران و بازگشتکنندگان طالبان در کابل، خلیلالرحمن حقانی، وزیر این وزارتخانه را به همراه سه تن دیگر به کام مرگ کشاند و چهار تن را زخمی کرد. یک ماه بعد، در ۲۱ جنوری، این گروه یک تبعهی چینی و یک عضو طالبان را در تخار از پای درآورد. حمله به زیارتگاه صوفیان در بغلان با ۱۱ کشته و کشتار یک عالم دینی در بغلان جدید، گوشهی دیگری از کارنامهی داعش خراسان در این سه ماه است.
مخالفان مسلح؛ «تلاش بیثمر»
دبیر کل سازمان ملل متحد گفته که در این دوره، این سازمان توانسته تنها 91 حملهی گروههای مخالف مسلح، از جمله جبههی مقاومت و جبهه آزادی را تایید کند. از حملهی نزدیک شفاخانهی شیخ زاید در کابل تا دو عملیات در نزدیکی پایگاه بگرام. گزارش سازمان ملل تاکید میکند که هیچکدام از این حملات نتوانستند تسلط طالبان بر قلمرو افغانستان را به چالش بکشند.
تنش مرزی با پاکستان؛ آتش زیر خاکستر
تنشها در مرزهای شرقی و جنوبی افغانستان نیز در این گزارش بازتاب یافتهاند. طوری که در این دوره، شش درگیری مسلحانه بین نیروهای طالبان و پاکستان، از حملات هوایی پاکستان در پکتیکا تا شلیک راکتها در کنر، صدها خانواده را آواره کردهاست. در ۲۴ دسامبر، بمباران پاکستان در پکتیکا جان ۴۵ فرد ملکی، از جمله ۳۰ کودک را گرفت و موجی از خشم را برانگیخت. به گفتهی دبیرکل، این تنشها عملیات بشردوستانه سازمان ملل را برای روزها متوقف کرد و نشان داد که امنیت فراتر از مرزها همچنان شکننده است.
هدف قرار گرفتن فرماندهان تیتیپی
بر بنیاد این گزارش، در این دوره دست کم دو حادثهی قتل هدفمند فرماندهان ارشد تحریک طالبان پاکستان توسط افراد ناشناس در ولایت کنر رخ دادهاست. یک فرمانده تحریک طالبان پاکستان در 30 نوامبر در ولسوالی شلتان کشته شد و دو فرمانده دیگر زخمی شدند. همینگونه در 3 دسامبر، چهار فرمانده ارشد تحریک طالبان پاکستان در ولسوالی شیگل کشته شدند.
رویدادهایی یکبار دیگر، ادعای طالبان مبنی بر عدم حضور فرماندهان و اعضای تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان را با پرسش جدی روبهرو میکند.
این گزارش تازهی دبیر کل ملل متحد نشان میدهد که با حملات گروههای مخالف طالبان، فعالیت داعش خراسان و تنشهای مرزی، امنیت در افغانستان هنوز در سایهی تهدیدات پنهان و آشکار نفس میکشد.