عبدالرب رسول سیاف، از رهبران پیشین جهادی افغانستان، در یک گفتوگوی تازهی رسانهای در ایران پیدایش طالبان را «قیامی» علیه برهانالدین ربانی، رییسجمهوری پیشین افغانستان، دانست و آنرا از دیدگاه شرعی «ناروا» خواند.
سیاف در مصاحبهای با رسانهی «ایراف» اظهار داشت که قیام طالبان در برابر یک «مسلمان، مجاهد و دعوتگر» از نظر شرعی «ناجایز» بود و علیرغم تلاشها و دیدارهایی که برای رسیدن به تفاهم با این گروه انجام شد، طالبان در نهایت «جنگ را بهجای گفتوگو» انتخاب کرد.
سیاف در این گفتوگو همچنان طالبان را به دلیل «عدم پایبندی به روشهای شرعی» در ایجاد یک «نظام اسلامی» پس از بازگشت دوبارهی این گروه به قدرت در افغانستان مورد انتقاد قرار داد.
او تاکید کرد که تشکیل یک نظام اسلامی «روشهای خاصی» دارد، از جمله ایجاد «شورای حل و عقد»، اما به گفتهی او، طالبان به این اصول «پایبند نبودهاست.»
سیاف اما در این گفتوگو هیچ سخنی از انتخابات به زبان نیاورد.
از سوی دیگر، او طالبان را به «بیمیلی» به تفاهم و گفتوگو متهم کرد و با اشارهی ضمنی به حضور جبهات جنگ در داخل افغانستان در برابر طالبان گفت که آنان نیز از روی «اجبار» دست به سلاح بردهاند، زیرا به گفتهی او «طالبان تن به گفتوگو ندادهاست.»
سیاف در بخش دیگری از سخنانش به وضعیت افغانستان در دورهی جمهوری پرداخت. او با اشاره به این دوره و بهویژه اواخر آن، اذعان داشت که شخصیتهای جهادی از ساختار قدرت «کنار گذاشته» میشدند و کسانیکه در راس دولت قرار داشتند، خصوصاً اشرف غنی، رییس جمهوری وقت افغانستان با «مجاهدین و فکر جهادی» سازگار نبودند.
اوهمچنان با اشاره به وضعیت افغانستان در دههی نود میلادی، گفت که باور داشت پس از روی کار آمدن مجاهدین در افغانستان، این کشور شاهد ثبات خواهد شد، اما به دلیل درگیریهایی که به گفتهی او منشا «بیرونی» داشتند، این هدف به دست نیامد.
سیاف همچنین اظهار کرد که پس از سقوط حکومت جمهوری اسلامی افغانستان، در ترکیه اقامت داشت. او در ادامه افزود که سفری به هند نیز داشته و از آنجا برای «استمرار تداوی و دیدار دوستان و خانواده» به ایران آمده است. او در سخنان خود از ایران برای «پذیرایی» از او و «میزبانی از مهاجران افغانستان» سپاسگزاری کرد.