واشنگتن پُست در گزارشی تازه نوشته است که دولت ترمپ با صدور مجوزهای جدید برای فرماندهان نظامی، روند تایید حملات هوایی و یورشهای نظامی را سادهتر کرده است.
برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در این مورد گفته که دولت ترمپ با کنار گذاشتن موانع اداری پیچیدهی دوران بایدن، به سیاستهای «سختگیرانهتر» در مبارزه با هراسافگنی بازگشته و عملیات علیه گروههای جهادی را از سر گرفته است.
او همچنین تاکید کرده که «ترمپ برای از بین بردن هر هراسافگنی که قصد کشتن امریکاییها را دارد، تردیدی به خود راه نخواهد داد.»
این تغییرات به فرماندهان میدانی اجازه میدهد بدون نیاز به تاییدیههای سطح بالا، به تهدیدات پاسخ دهند. این تصمیم که از سوی مقامات دفاعی ایالات متحده تایید شده، راه را برای انجام سریعتر عملیاتهای «ضدهراسافگنی» باز کرده است.
پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده نیز این تغییرات را تایید کرده و در شبکهی اجتماعی ایکس تنها با نوشتن «درست است» به گزارش شبکهی سیبیاسنیوز واکنش نشان داده است. وزارت دفاع امریکا هم صرفاً با تکرار این اظهارات، از ارائهی جزئیات بیشتر خودداری کرده است.
هگست همچنان در ۱۲ فبروری در اشتوتگارت آلمان گفته: «هر کسی که همنسل من بوده و در عراق و افغانستان خدمت کرده، تهدید جهاد جهانی را درک میکند، بهویژه تمایل آنها برای صدور این تهدید علیه متحدان ما در اروپا، اسرائیل و البته ایالات متحده امریکا.»
واشنگتن پُست مینویسد که این تصمیم یادآور سیاستهای دولت نخست ترمپ است، زمانی که محدودیتهای میدانی برای نیروهای امریکایی کاهش یافت و حملات هوایی در افغانستان، عراق، سوریه و سایر مناطق افزایش چشمگیری پیدا کرد.
این روزنامه از واکنشهای برخی کارشناسان دربارهی پیامدهای احتمالی این تغییرات نیز نوشتهاست. وس برایانت، کهنهسرباز نیروی هوایی امریکا، معتقد است که کاهش لایههای نظارتی میتواند روند تصمیمگیری را تسریع کند و به فرماندهان میدانی اجازه دهد که بدون تاخیر، حملات علیه اهداف هراسافگنی را اجرا کنند. وی توضیح داده است که تاییدیههای پیشین در برخی موارد، «مانع اجرای سریع حملات و عملیات میشد.»
بااینحال، برخی کارشناسان هشدار دادهاند که چنین تصمیماتی میتواند پیامدهای منفی نیز داشته باشد. جیسون دمپسی، افسر سابق ارتش امریکا، معتقد است که «کشتن دشمنان برای ارتش امریکا هیچگاه مشکل نبوده است، اما چنین حملاتی میتواند خصومتهای جدیدی علیه ایالات متحده ایجاد کند.»
واشنگتن پست در ادامه مینویسد که پنتاگون در روزهای پسین چندین حمله را تایید کرده است. از جمله حملهای هوایی در سومالیا علیه گروه شبهنظامی «الشباب» که بنا بر اعلام فرماندهی افریقای ایالات متحده به درخواست دولت سومالیا انجام شد. علاوه بر این، در ۲۱ فبروری، نیروهای امریکایی در شمال غرب سوریه یک فرمانده ارشد گروه «حراسالدین»، وابسته به القاعده، را هدف قرار دادند. فرماندهی مرکزی ایالات متحده اعلام کرده است که این حمله بخشی از تلاشهای امریکا برای «مختل کردن و تضعیف عملیاتهای هراسافگنی» بوده است.
این روزنامه میافزاید که سیاست جدید پنتاگون در شرایطی اتخاذ شده است که حملهی حماس به اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۳، نگرانیهای تازهای درباره تهدیدات هراسافگنی علیه غرب ایجاد کرده است. در همین حال، داعش همچنان در مناطقی مانند افغانستان و یمن فعال است و گزارشهای اطلاعاتی نشان میدهند که ایران نیز به دنبال تلافی ترور قاسم سلیمانی در دوران نخست ریاستجمهوری ترمپ است.
بردلی بومن، افسر سابق ارتش امریکا و پژوهشگر بنیاد دفاع از دموکراسیها، در گفتوگو با واشنگتن پُست گفته است که این تغییرات میتوانند تاثیر مثبتی بر امنیت ایالات متحده داشته باشند. وی میگوید: «زمان بین شناسایی، تصمیمگیری و اقدام میتواند تفاوت بین مرگ و زندگی را برای امریکاییها و متحدان ما رقم بزند.» اما او هم هشدار داده است که «هرگونه خطای میدانی میتواند پیامدهای راهبردی گستردهای داشته باشد.»
واشنگتن پست در پایان نتیجهگیری میکند که با وجود حمایت گسترده از این تصمیم، برخی کارشناسان نگران هستند که کاهش نظارتهای سطح بالا ممکن است منجر به افزایش تلفات غیرنظامیان و تشدید تنشهای منطقهای شود. حال، این پرسش مطرح است که آیا تسهیل روند تایید حملات، امنیت امریکا را تقویت خواهد کرد یا پیامدهای ناخواستهای به دنبال خواهد داشت؟