پس از حملهی انتحاری اخیر در دارالعلوم حقانیه در اکوره ختک ایالت خیبر پختونخوا، مقامات این ایالت از اسلامآباد خواستهاند تا هرچه سریعتر سند «شرایط گفتوگو» با طالبان افغانستان را که پیشتر توسط این ایالت پیشنهاد شده بود، تایید کند.
ایالت خیبر پختونخوا در ماه گذشته اعلام کرده بود که قصد دارد «دو هیات متشکل از سران قبایل، علمای دینی و رهبران سیاسی» را برای گفتوگو با طالبان افغانستان در زمینهی «صلح و ثبات در این ایالت» اعزام کند. تصمیمیکه پس از نشست مشورتی احزاب مذهبی و سیاسی ایالت خیبرپختونخوا اعلام شد.
با این حال، وزارت خارجهی پاکستان پیشتر اعلام کرده بود که از تصمیم این ایالت برای گفتوگو با طالبان افغانستان آگاهی ندارد و تاکید کرد که روابط خارجی این کشور «در حوزهی صلاحیت دولت فدرال قرار دارد.»
پاکستان در ماههای اخیر با «افزایش حملات» شبهنظامیان، بهویژه در ایالت خیبر پختونخوا که هممرز با افغانستان است، روبهرو بوده است. مقامهای سیاسی و نظامی پاکستان، افزایش خشونتها را به فعالیت «تحریک طالبان پاکستان» نسبت داده و طالبان را به «پناه دادن به این گروه و تسهیل حملات آن» متهم کردهاند. اما مقامات طالبان این اتهامات را رد کردهاست.
سند «شرایط گفتوگو» با طالبان چیست؟
سند «شرایط گفتوگو» مشخص کنندهی هدف، دامنهی اختیار و مسوولیتهای گفتوگوکنندگان میباشد. بربنیاد این سند که ماه گذشته رسانهی عربستانی «عربنیوز» آنرا دیدهاست، ایالت خیبر پختونخوا قصد دارد تا بهگفتهی این رسانه، از طریق «دیپلماسی قبیلهای» با مقامات طالبان تعامل کند. این گفتوگوها با هدف «ارتقای صلح و امنیت، افزایش همکاریهای بازرگانی و اقتصادی مرزی و اعتمادسازی میان جوامع قبایلی دو کشور» طراحی شدهاند.
مطابق با این سند، هیات اعزامی خیبر پختونخوا تلاش خواهد کرد تا با «همکاری بزرگان قبایل، از استفاده گروههای هراسافگنی از خاک افغانستان برای انجام حملات علیه پاکستان جلوگیری کند.» بر بنیاد این سند، هیات مذکور همچنین خواستار همکاری طالبان در نظارت بر «تحرکات شبهنظامیان و جلوگیری از عبور و مرور آنها از مرز دو کشور خواهد شد».
در چنین شرایط پرتنشی که ناامنی در ایالت خیبر پختونخوا «افزایش» یافته، چگونگی پیشبرد این گفتوگوها و میزان تاثیرگذاری آن بر «کاهش خشونتها» در پاکستان، همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.