دانلد ترمپ، رئیسجمهوری امریکا در نشست «اقدام سیاسی محافظهکاران» گفت که رژهی طالبان با سازوبرگهای نظامی امریکا باعث «خشم» او شده است. او تلویحاً گفت که اگر طالبان میخواهند که امریکا به کمکهای «میلیارد دالری» خود به افغانستان ادامه دهد، آنها باید جنگافزارهای امریکا را پس بدهند.
ترمپ افزود که در دورهی نخست ریاستجمهوری خود ارتش امریکا را «بازسازی» کرده، اما بخشی از سازوبرگهای نظامی این کشور در افغانستان جا گذاشته شده و اکنون در اختیار طالبان است. وی گفت: «آنها هر سال رژهای برگزار میکنند که در آن، وسایل نقلیهی نظامی ما را از جادههای کوچک عبور میدهند. این مرا به خشم میآورد، خشمگینم میسازد، خشمگینم میسازد.»
او همچنین گفت که امریکا در سالهای پس از بازگشت طالبان به قدرت، سالانه حدود «دو تا دو و نیم میلیارد» دالر به افغانستان کمک کرده است. ترمپ در ادامه گفت: «مشکلی ندارد اگر بخواهیم برایشان پول بفرستیم، اما میخواهم آنها جنگافزارهای ما را پس بدهند. آنها این سازوبرگها را میفروشند، در حالی که ارزش آنها به میلیاردها دالر میرسد.»
رئیسجمهوری امریکا همچنین گفت که طالبان اکنون مجهز به تانک، لاریهای نظامی، جنگافزار و حتی دوربینهای دید شب کاملاً جدید امریکایی استند. او گفتهاست که این دوربینها حتی از دوربینهای موجود در امریکا نیز «بهتر» اند.
ترمپ در حالی بار دیگر پس از به قدرت رسیدن خود تاکید کرد که طالبان باید سازوبرگها نظامی امریکایی را پس بدهند که پیش از این او در اقدامی، تمامی کمکهای خارجی ایالات متحده، به شمول کمک به افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان را برای سهماه متوقف کردهاست.
طالبان تاکنون واکنشی به اظهارات تازهی ترمپ نداشتهاست، با این حال پیش از این، یک منبع آگاه به «بلومبرگ» گفته بود که طالبان بهجای پس دادن این جنگافزارهاافااkj، انتظار دارند که ایالات متحده سازوبرگها نظامی پیشرفتهتری به این گروه برای «مقابله با داعش» بدهد.
این موضوع به تنشهای بیشتری در روابط میان ایالات متحده و طالبان منجر شده است. ترمپ تهدید کرده است که در صورت عدم بازگرداندن این جنگافزارها، هرگونه کمک مالی به افغانستان را قطع خواهد کرد. از سوی دیگر، به باور برخیها، طالبان با مخالفت با این درخواست، آیندهی حاکمیتاش در افغانستان را با «پرسش جدی» مواجه کردهاست.