عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان، در سفر به ازبیکستان خواستار همکاری متخصصان این کشور در بخشهای «بانکداری و کشاورزی» افغانستان شد.
او در سخنرانی خود بر «تسهیل انتقالات مالی» بین بانکهای دو کشور تاکید کرد و از مقامات ازبیکستانی خواست تا زمینهای فراهم کنند که بانکهای افغانستان بتوانند از طریق سیستم بانکی ازبیکستان، مبادلات مالی با دیگر کشورها را انجام دهند.
برادر همچنین از مقامات ازبیکستانی درخواست کرد تا در روند تفتیش اموال صادراتی افغانستان تسهیل بیاورند و مقررات مربوط به بررسی کالاهای صادراتی را کاهش دهند.
او در ادامه خواستار تسهیل صدور ویزا برای بازرگانان افغانستان و لغو برخی مجوزهایی شد که این بازرگانان ملزم به دریافت آن اند.
برادر در سخنرانی خود گفت که از زمان حاکمیت طالبان، روابط بازرگانی میان این گروه و ازبیکستان بهگونهی «روزافزون» در حال «گسترش و تقویت» است.
این سفر شرایطی صورت میگیرد که در پی قطع کمکهای مالی امریکا به افغانستان، این کشور در «تنگنای مالی» قرار گرفته است.
بر بنیاد برخی گزارشها، روابط بازرگانی طالبان و ازبیکستان در سالهای پسین بهویژه پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ گسترش یافته است. ازبیکستان، کشوری محصور در خشکی، بهدنبال توسعه بارزگانی با افغانستان بهعنوان مسیری برای دسترسی به جنوب آسیا و بازارهای جهانی است. دو طرف قراردادهای بازرگانی متعددی امضا کردهاند، از جمله توافقاتی به ارزش ۱.۲ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۳ در حوزههای زراعت، دارو، و ترانزیت، و همچنین برنامههایی برای ایجاد مناطق بازرگانی مشترک در مرزها.
این همکاریها با وجود عدم به رسمیت شناختن رسمی طالبان همچون «حکومت» توسط تاشکند، نشاندهندهی تمرکز بر منافع اقتصادی و «تقویت روابط بازرگانی» میان طالبان و این کشور است.