رویترز در یک گزارش اختصاصی به نقل از چهار منبع مینویسد که وزارت خارجهی ایالات متحده به «دفتر ویژهی اسکان مجدد شهروندان افغانستان – کییر» دستور داده تا برای تعطیلی تا یکماه و دهروز دیگر برنامهریزی کند.
تصمیمی که میتواند باعث «پایان کامل» برنامهی پذیرش پناهجویان افغانستان و محرومیت نزدیک به ۲۰۰ هزار تن از امکان ورود به امریکا شود.
رویترز میافزاید که این تصمیم میتواند خانوادههای دو تابعیتی افغانستان در امریکا، همکاران ارتش ایالات متحده، کودکان تایید شده برای پیوستن به والدینشان، بستگان پناهندگان پذیرفتهشدهی افغانستان در امریکا و دهها هزار پناهجوی دیگر افغانستان را که در جریان جنگ ۲۰ ساله برای دولت امریکا کار کردهاند، تحت تاثیر قرار دهد.
اثرهای تعطیلی «دفتر ویژهی اسکان مجدد شهروندان افغانستان – کییر»
رویترز به نقل از شان وندایور، بنیانگذار «افغانایوک»، ائتلافی از کهنهسربازان و گروههای مدافع که با دولت امریکا برای اسکان پناهجویان افغانستان همکاری میکنند، مینویسد: «تعطیلی این دفتر یک رسوایی ملی و خیانت به متحدان امریکا در افغانستان، کهنهسربازانی که برای آنها جنگیدند، و تعهدات امریکا خواهد بود.»
به گفتهی مقامهای امریکایی و منابع آگاه که نخواستند نامشان فاش شود، تعطیلی این دفتر ممکن است منجر به بسته شدن مراکز پردازش و اسکان موقت پناهجویان افغانستان در قطر و آلبانیا نیز شود. در این مراکز، نزدیک به ۳۰۰۰ پناهجوی افغانستان که برای اسکان مجدد در امریکا تایید شدهاند، از جمله بیش از ۲۰ کودک بدون سرپرست که قرار بود با والدین خود در امریکا پیوند داده شوند، برای هفتهها و حتی ماهها بلاتکلیف ماندهاند.
رویترز گزارش میدهد که افراد مستقر در این مراکز در واحدهای مسکونی موقت زندگی میکنند و کمکهای اولیه مانند غذا دریافت میکنند، اما به دلیل تعلیق کمکهای خارجی به دستور دانلد ترمپ، برنامههای مربوط به «حمایت روانی و کودکان» متوقف شده است.
چه کسی تصمیم گرفته است؟
رویترز به نقل از منابع خود میگوید که مشخص نیست چه کسی دستور بررسی گزینههای تعطیلی «دفتر ویژهی اسکان مجدد شهروندان افغانستان – کییر» را صادر کرده است. اما طبق این گزارش، گزینههای تعطیلی برای مارکو روبیو، وزیر خارجهی امریکا ارائه خواهند شد.
علاوه بر روبیو، پیت هگزث، وزیر دفاع، کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی، و مایکل والتز، مشاور امنیت ملی ترمپ که خود از نیروهای ویژهی سابق ارتش امریکا در افغانستان بوده، از جمله افرادی هستند که در تصمیمگیری نهایی نقش خواهند داشت.
یکی از منابع آگاه به رویترز گفته است: «همه گزینهها برای تعطیلی این دفتر روی میز است.»
موانع اسکان مجدد پناهجویان افغانستان
رویترز یادآوری میکند که برنامههای تخلیه و اسکان مجدد پناهجویان افغانستان از زمان روی کار آمدن ترمپ در ماه جنوری، به دلیل بررسیهای ۹۰ روزهی وی بر روی برنامههای پذیرش پناهندگان و کمکهای خارجی، به حالت تعلیق درآمده است. ترمپ این بررسیها را برای ارزیابی کارآمدی این برنامهها و اطمینان از همسویی آنها با سیاست خارجی خود دستور داده است.
براساس گزارش رویترز، تاکنون حدود ۱۱۰ هزار پناهجو در داخل افغانستان، درخواستهای ویزای مهاجرتی ویژه «اسآیوی» و پناهندگیشان در حال بررسی است. همچنین ۴۰ هزار پناهجوی دیگر افغانستان که تایید شدهاند، اما در انتظار پرواز به قطر و آلبانیا پیش از ورود به امریکا هستند، در حالت بلاتکلیفی قرار دارند.
افزون بر این، ۵۰ هزار پناهجوی دیگر افغانستان که در نزدیک به ۹۰ کشور دیگر، از جمله حدود ۲۵ هزار نفر در پاکستان، سرگردان هستند و یا تاییدیهی پذیرش در امریکا را دارند یا منتظر طی مراحل ویزای «اسآیوی» و پناهندگیاند، در صورت تعطیلی این برنامهها، راهی به سوی امریکا نخواهند داشت.
«دفتر ویژهی اسکان مجدد شهروندان افغانستان – کییر» شناخته میشود، در زمان خروج آشفتهی امریکا از افغانستان در اگست ۲۰۲۱ برای انتقال آنشمار از شهروندان افغانستان که به دلیل همکاری با دولت ایالات متحده در معرض خطر «انتقامجویی» طالبان قرار داشتند، ایجاد شد. این نهاد در اکتبر ۲۰۲۲ به یک ساختار دائمی تبدیل شد و تا کنون به اسکان ۱۱۸ هزار پناهندهی افغانستان در امریکا کمک کرده است.
خبرها در تعطیلی احتمالی این دفتر در حالی بهنشر میرسند که بر بنیاد گزارشهای ملل متحد و نهادهای حقوق بشری جهانی، طالبان برخی از شهروندان افغانستان را که برای «دولت جمهوری» و کشورهای غربی کار کردهاند، بازداشت، شکنجه یا حتی اعدام کردهاند. هرچند طالبان این اتهامات را رد و بر «عفو عمومی» تاکید کرده، اما نگرانیها دربارهی امنیت این افراد همچنان پابرجاست.