ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان میگوید که در نتیجهی «تلاشهای دیپلماتیک»، ۱۷ شهروند افغانستان که در کشورهای مختلف افریقایی از جمله مصر، مراکش، لیبیا، سودان و موریتانیا به دلایل گوناگون زندانی بودند، از بند رها شده و به افغانستان بازگردانده شدند.
بر بنیاد گفتهی او، آزادی این افراد طی سه ماه گذشته و در نتیجهی «تعامل دیپلماتیک« میان سفارت طالبان در قاهره و مقامهای «قضایی و اجرایی» این کشورها انجام شده است.
دلایل بازداشت و وضعیت زندانیان افغانستان در افریقا
گرچه جزئیات دقیق اتهامهای این زندانیان ارائه نشدهاست، اما بر بنیاد برخی گزارشها، عدهای از آنان به دلایلی از جمله ورود غیرقانونی به این کشورها، مشکلات اقامتی، و برخی اتهامهای دیگر بازداشت شده بودند.
کشورهای شمال افریقا، بهویژه لیبیا، تونس، مراکش، و تا حدی مصر و الجزایر، از مسیرهای اصلی مهاجرت غیرقانونی به اروپا محسوب میشوند. این کشورها به دلیل نزدیکی به اروپا و داشتن سواحل طولانی در مدیترانه و اقیانوس اطلس، معمولاً به عنوان نقاط عبور مهاجران از آفریقا و خاورمیانه به اروپا مورد استفاده قرار میگیرند و برخی از شهروندان افغانستان که قصد عبور از این مسیرها را دارند، در این کشورها با مشکلات حقوقی مواجه میشوند.
ضیا احمد تکل در پست خود در شبکهی اجتماعی ایکس همچنان تاکید کرده که طالبان متعهد است که از اتباع افغانستان در خارج از کشور حمایت کند و برای آزادی شهروندان افغانستان که در دیگر کشورها با مشکلات حقوقی مواجه میشوند، «اقدامات لازم» را انجام دهد.
طالبان در حالی از «تلاشهای دیپلماتیک» برای رهایی این زندانیان سخن میگوید که حاکمیت دوبارهی این گروه بر افغانستان میلیونها تن را از این کشور ناچار به «مهاجرت و فرار» ساخته و از سوی دیگر، «عدم مشروعیت جهانی حاکمیت این گروه بر افغانستان»، چالشهای فراوانی را برای مهاجران افغانستان در کشورهای مختلف جهان به بار آوردهاست.