جیدی ونس، معاون رئیسجمهوری امریکا، روز جمعه در حاشیهی کنفرانس امنیتی مونیخ با آلیس وایدل، رهبر حزب راست افراطی آلترناتیف برای آلمان دیدار کرد؛ اقدامی که دولت آلمان آن را «مداخلهی نامطلوب در انتخابات» خوانده است.
به گزارش رسانههای امریکایی، دفتر معاون رئیسجمهوری امریکا تایید کرده که ونس با رهبران تمام احزاب بزرگ آلمان دیدار داشته، اما جزئیات بیشتری ارائه نکردهاست. در همینحال، سخنگوی حزب آلترناتیف برای آلمان اعلام کرد که این دیدار در هوتل محل اقامت ونس و به مدت ۳۰ دقیقه برگزار شده و دو طرف دربارهی جنگ اوکراین، سیاست داخلی آلمان و آزادی بیان گفتوگو کردهاند.
حزب آلترناتیف برای آلمان که به دلیل مواضع ضد مهاجرتیاش و همچنین گذشتهی نازیسم در آلمان، توسط دیگر احزاب سیاسی این کشور طرد شده، هماکنون در آستانهی انتخابات سراسری ۲۳ فبروری حدود ۲۰ درصد در نظرسنجیها حمایت دارد.
در آلمان، سیاستی به نام «دیوار آتش» اجرا میشود که احزاب اصلی کشور را از همکاری با حزب آلترناتیف برای آلمان منع میکند. این حزب همچنین تحت نظارت سرویس اطلاعات داخلی آلمان قرار دارد.
اما ونس با رد این سیاست، در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «دموکراسی بر اصل مقدس احترام به صدای مردم بنا شده است. جایی برای دیوارهای آتش وجود ندارد.»
وی همچنین تأکید کرد: «هیچ رایدهندهای در این قاره پای صندوق نرفت تا درهای کشورش را به روی میلیونها مهاجر تاییدنشده باز کند.»
این اظهارات با واکنش شدید مقامات آلمانی مواجه شد. اولاف شولتز، نخستوزیر آلمان، در گفتوگویی که نسخهی کامل آن قرار است روز یکشنبه از رادیو «دویچلندفونک» پخش شود، سخنان ونس را «غیرمعمول و نگرانکننده» خواند و تاکید کرد که «دیوار آتش» علیه احزاب افراطی به دلایل تاریخی، از جمله گذشته آلمان تحت نازیسم، ضروری است.
او همچنان تاکید کرد که هیچ کشوری حق ندارد به آلمان و اروپا دیکته کند که چگونه با تهدیدهای افراطی مقابله کنند.
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان نیز در کنفرانس امنیتی مونیخ به شدت از موضع ونس انتقاد کرد و گفت: «این دموکراسی (آلمان) نه تنها توسط معاون رئیسجمهوری امریکا زیر پرسش رفته، بلکه دموکراسی کل اروپا را هدف قرار داده است.»
وی افزود: «اگر درست متوجه شده باشم، او وضعیت اروپا را با برخی رژیمهای اقتدارگرا مقایسه کرده است…این کاملاً غیرقابل قبول است.»
این تنش در حالی شدت گرفته که فریدریش مرتز، رهبر حزب اتحادیهی دموکرات مسیحی که نظرسنجیها او را نامزد پیشتاز برای نخستوزیری آلمان نشان میدهند، ماه گذشته به دلیل همکاری غیرمستقیم با حزب راست افراطی آلترناتیف برای آلمان مورد انتقاد قرار گرفت. با این حال، او تاکید کرده که هرگز با این حزب دولت ائتلافی تشکیل نخواهد داد.
از سوی دیگر، سخنگوی دولت آلمان نیز روز جمعه در واکنش به گزارش وال استریت ژورنال، که در آن ونس از همکاری با حزب آلترناتیف برای آلمان حمایت کرده بود، گفت: «در میانه یک رقابت انتخاباتی، مداخله اینچنینی خارجیها، حتی از کشورهای دوست، قابل قبول نیست.»
در همین حال، ایلان ماسک، میلیاردر امریکایی و بزرگترین حامی مالی کمپین انتخاباتی دانلد ترمپ، که اکنون ریاست کارگروه کاهش هزینههای دولت امریکا را برعهده دارد، حمایت علنی خود را از حزب راست افراطی آلترناتیف برای آلمان اعلام کرده است.
تنشها میان ایالات متحده و اروپا بر سر مسائلی همچون مهاجرت، دموکراسی و سیاستهای «راستگرایانه» در حال افزایش اند. دیدار ونس با رهبر حزب آلترناتیف برای آلمان و اظهاراتش دربارهی آزادی بیان، به نگرانیها دربارهی «تقویت نفوذ» جریانهای راست افراطی در سیاست اروپا دامن زده و میتواند بر روابط واشنگتن و برلین در آستانهی انتخابات آلمان تاثیر بگذارد.