در حالی که تردیدها دربارهی روند آتشبس در غزه افزایش یافته، دفتر نخستوزیری اسرائیل اعلام کرد که هیات مذاکرهکنندهی این کشور پس از گفتوگو در دوحه، به اسرائیل بازگشته است.
هنوز دلیل مشخصی برای بازگشت این هیات اعلام نشده، اما یک مقام فلسطینی نزدیک به مذاکرات به رویترز گفتهاست که عدم اعتماد میان طرفین مانع پیشرفت در گفتوگوها شدهاست. اسرائیل و حماس یکدیگر را به نقض مفاد توافق آتشبس متهم کردهاند.
این مذاکرات با میانجیگری مصر و قطر برای تعیین چارچوب مرحلهی دوم توافق چندمرحلهای آتشبس و تبادل اسرا انجام شده بود.
از سوی دیگر، اظهارات اخیر دانلد ترمپ، رئیسجمهوری امریکا، مبنی بر اینکه فلسطینیها باید از غزه خارج شوند و این منطقه به یک پروژهی املاک ساحلی تحت کنترل امریکا تبدیل شود، تحولات پس از جنگ را پیچیدهتر کرده است. نتانیاهو پس از بازگشت از واشنگتن از این دیدگاه حمایت کرد، موضوعی که باعث ناخشنودی مصر و برخی دیگر از کشورهای عربی شده است. منابع امنیتی مصر میگویند که اسرائیل در روند توافق آتشبس «مانعتراشی» میکند، از جمله با به تاخیر انداختن خروج نیروهایش از غزه و ادامهی نظارت هوایی.
در همینحال با گذشت ۲۱ روز از آتشبس ۴۲ روزهای که از ۱۹ جنوری آغاز شده، دو طرف بارها یکدیگر را به نقض توافق متهم کردهاند. طبق توافق، ۳۳ گروگان اسرائیلی در مقابل صدها زندانی فلسطینی آزاد شده و نیروهای اسرائیلی از برخی مواضع خود در غزه عقبنشینی کردهاند. اما در مذاکرات هفتهی گذشته برای مرحلهی دوم توافق، پیشرفت قابل توجهی حاصل نشده است.
یک مقام فلسطینی میگوید: «حماس احساس میکند که مرحله اول توافق به درستی اجرا نشده است، بهویژه در زمینهی ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه.»
حماس نیز اسرائیل را به کارشکنی در ورود کمکهای بشردوستانه به غزه متهم کرده است؛ ادعایی که اسرائیل آن را رد میکند. در مقابل، اسرائیل نیز حماس را به عدم رعایت ترتیب آزادسازی گروگانها و همچنین سوءاستفاده تبلیغاتی از آنها پیش از تحویل به صلیب سرخ متهم کرده است.
از سویی هم، انتشار تصاویر «لاغر و ضعیف» سه گروگان اسرائیلی که روز شنبه آزاد شدند، موجب خشم افکار عمومی در اسرائیل شده و روند مذاکرات را پیچیدهتر کرده است.
با ادامهی اختلافات، مشخص نیست که گفتوگوها بر سر مرحلهی دوم آتشبس به چه نتیجهای خواهد رسید.