محاکمهی هادی مطر، فردی که متهم به تلاش برای قتل سلمان رشدی، نویسندهی کتاب «آیات شیطانی» است، از امروز (دوشنبه) در دادگاه منطقهی چاتاکوآ در ایالت نیویارک آغاز خواهد شد.
انتظار میرود رشدی از نخستین کسانی باشد که در این دادگاه شهادت میدهند.
در ویدیوهای منتشرشده از حادثهی آگست ۲۰۲۲، هادی مطر، ۲۶ ساله، دیده میشود که هنگام معرفی رشدی به مخاطبان در موسسهی چاتاکوآ، ناگهان به روی صحنه یورش برده و چندین ضربهی چاقو به این نویسنده وارد میکند. رشدی، که اکنون ۷۷ سال دارد، از ناحیهی سر، گردن، شکم و دست چپ هدف حمله قرار گرفت. این حمله باعث از دست رفتن بینایی چشم راست و آسیب جدی به کبد و رودهی او شد.
هادی مطر پس از دستگیری، اتهامات واردشده از سوی دادستانی را رد کرده و خود را بیگناه دانسته است. او با اتهامات «تلاش برای قتل درجهی دو» و «حملهی درجهی دو» روبهروست.
سلمان رشدی از زمان انتشار کتاب «آیات شیطانی» در سال ۱۹۸۸ با تهدیدهای جدی روبهرو بوده است. روحالله خمینی، رهبر وقت ایران، در سال ۱۹۸۹ این کتاب را «توهینآمیز» دانسته و با صدور یک فتوای مذهبی، خواهان قتل رشدی و تمامی افرادی شد که در چاپ این کتاب نقش داشتهاند. در پی این فتوا، جایزهای چند میلیون دالری برای کشتن او تعیین شد و در سال ۱۹۹۱، هیتوشی ایگاراشی، مترجم جاپانی این کتاب، کشته شد.
دولت ایران در سال ۱۹۹۸ اعلام کرد که از این فتوا پشتیبانی نمیکند، اما تهدیدها علیه رشدی همچنان ادامه یافت. با این حال، او در همان سال از زندگی مخفیانه خارج شد و بهطور عمومی در محافل ادبی نیویارک حضور یافت.
پس از حمله، مطر در مصاحبهای با نیویارک پست گفته بود که به دلیل مخالفت با نظرات رشدی دربارهی اسلام، از نیوجرسی به نیویارک سفر کرده تا در این رویداد شرکت کند. او همچنین از زندهماندن رشدی ابراز شگفتی کرده بود.
محاکمهی مطر تاکنون دو بار به تعویق افتاده است. آخرین بار، وکلای مدافع او درخواست کردند که محاکمه به مکان دیگری منتقل شود، زیرا به گفتهی آنان، او در شهرستان چاتاکوآ نمیتواند محاکمهی عادلانهای داشته باشد. این درخواست رد شد و دادگاه در شهر میویل، شهری کوچک در نزدیکی مرز کانادا، برگزار خواهد شد.
در صورت محکومیت در دادگاه ایالتی، هادی مطر ممکن است به حداکثر ۲۵ سال زندان محکوم شود. علاوه بر این، او با اتهامات فدرال نیز مواجه است. دادستانهای فدرال در نیویارک غربی، او را به تلاش برای قتل رشدی بهعنوان یک اقدام هراسافگنانه و ارائهی حمایت مادی به گروه حزبالله لبنان متهم کردهاند.
اتهام دوم به این دلیل مطرح شده که امریکا، حزبالله را یک سازمان «هراسافگن میداند و ارتباط احتمالی مطر با این گروه میتواند بر حکم او تاثیر بگذارد. او در آیندهی نزدیک در دادگاه دیگری در بوفالو برای پاسخ به این اتهامات حاضر خواهد شد.