منابع به تلویزیون دیار میگویند که در نامهای که وزارت خارجهی ترکیه به تاریخ ۳ فبروری ۲۰۲۵ به سفارت افغانستان در انقره فرستاده، خبری از پایان ماموریت دست کم دو دیپلمات طالبان و چهار دیپلمات دیگر دورهی جمهوری به چشم نمیخورد.
به گفتهی منابع، این نامه که خطاب به امیر رامین، سفیر افغانستان در ترکیه صادر شده، صرفاً سفیر و دست کم پنج دیپلمات دیگر حکومت پیشین افغانستان را از پایان ماموریتشان در این سفارت مطلع کردهاست.
با اینکه طالبان و دولت ترکیه تاکنون توضیحی رسمی درباره این تصمیم ندادهاند، اما به نظر میرسد که ترکیه قصد دارد فعالیت سفارت افغانستان در انقره را با حضور نمایندگان طالبان ادامه دهد.
بر اساس گفتههای منابع، اکنون از مجموع ۱۲ دیپلمات این سفارت، تنها شش تن باقی ماندهاند که دو تن از آنان نمایندگان طالبان هستند.
از سوییهم یک دیپلمات سفارت افغانستان در انقره در گفتوگو با تلویزیون دیار تایید کرده است که طالبان از مدتها پیش برای گرفتن کنترل سفارت تلاش میکردند و بارها دیپلماتهای جمهوری را «تهدید و تحت فشار» قرار دادند.
وی افزود: «ما برای حفظ سفارت و ادامهی ارائهی خدمات به مهاجرین افغانستان تا حد امکان مقاومت کردیم. اما در نهایت، نمایندگان طالبان با فشارهای مستقیم و غیرمستقیم، همراه با حمایت کشور میزبان، کار را به نفع خود تمام کردند.»
از سوییهم در اعلامیهای که امروز (۶ فبروری ۲۰۲۵) از سوی سفارت افغانستان در انقره منتشر شده، تاکید شدهاست که پس از سقوط کابل در ۱۵ آگست ۲۰۲۱، این سفارت بهعنوان یک نهاد غیرسیاسی تنها برای خدمت به مهاجرین افغانستان در ترکیه فعالیت کرده است.
در اعلامیه همچنین آمده است: «رهبری و کارمندان این سفارت طی سالهای گذشته تحت فشارهای شدید طالبان قرار داشتند. این گروه بارها تلاش کرد که کنترل سفارت را به دست بگیرد و ما را مجبور به ترک آن کند. در نهایت، با افزایش این فشارها و تصمیم دولت ترکیه، ما مجبور شدیم امروز بعد از ظهر رسماً سفارت را به وزارت امور خارجهی ترکیه تسلیم کنیم.»
در این اعلامیه تصریح شدهاست که با وجود تعامل قونسلی برای حل مشکلات مردم «هرگز طالبان را بهعنوان یک حکومت مشروع که نمایندهی ارادهی مردم افغانستان باشد، به رسمیت نشناختیم.»
بر اساس اعلامیهی این سفارت، ترکیه با وجود عدم به رسمیت شناختن طالبان، طی سالهای اخیر از ادامهی کار سفارت افغانستان در انقره حمایت کرده بود. اما این کشور اکنون تصمیم گرفته است که «ماموریت دیپلماتهای حکومت پیشین» را پایان دهد.
باورها بر این هستند که این تصمیم دولت ترکیه ممکن است بر تعامل دیگر کشورها با نمایندگیهای دیپلوماتیک افغانستان که از سوی ماموران حکومت پیشین اداره میشوند، نیز تأثیر بگذارد. در عین حال، این تحول نگرانیهایی را در میان مهاجران افغانستان در ترکیه ایجاد کرده است.