سازمان همکاری اسلامی در بیانیهای، اظهارات دانلد ترمپ، رئیسجمهوری ایالات متحده دربارهی تصرف نوار غزه از سوی این کشور و قطع بودجهی نهاد امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) را بهشدت محکوم کردهاست.
این سازمان تاکید کردهاست که چنین مواضعی به «تقویت اشغالگری، شهرکسازی غیرقانونی و غصب سرزمین فلسطین» منجر میشود که «نقض آشکار» قوانین بینالمللی و قطعنامههای سازمان ملل به شمار میرود.
این سازمان هشدار داده است که این اقدامات، فرصتهای صلح را از بین میبرد و منطقه را بیشاز پیش بیثبات خواهد کرد. سازمان همکاری اسلامی همچنین هرگونه تلاش برای تغییر وضعیت جغرافیایی، جمعیتی و حقوقی سرزمینهای فلسطینی را بهطور قاطع رد کرده و بر تمامیت ارضی نوار غزه بهعنوان بخش جداییناپذیری از فلسطین تاکید کرده است.
این بیانیه همچنان خواستار تلاشهای جهانی برای برقراری آتشبس فراگیر، بازگرداندن آوارگان فلسطینی به سرزمینهای شان، ارائهی کمکهای فوری بشردوستانه و احیای اقتصادی و بازسازی غزه شده و نیز بر ضرورت پاسخگویی اسرائیل در قبال «عملکردهایش علیه مردم فلسطین» تاکید کرده است.
سازمان همکاری اسلامی همچنین حمایت قاطع خود را از (آنروا) و نقش محوری آن در حمایت از آوارگان فلسطینی اعلام کرده و هرگونه تلاش برای تضعیف این نهاد یا تغییر ماموریت قانونی آن را مردود دانسته است. این سازمان، (آنروا) را یکی از مهمترین ارکان تعهد جهانی به حقوق آوارگان فلسطینی توصیف کرده است.
سازمان همکاری اسلامی همچنان همبستگی کامل خود را با مردم فلسطین اعلام کرده و از تلاشهای آنها برای دستیابی به حقوق «غیرقابل انکار» شان، از جمله حق تعیین سرنوشت و تشکیل کشور مستقل فلسطین در مطابقت با مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی، حمایت کرده است. سازمان همکاری اسلامی همچنین بر لزوم اجرای راهحل دو دولتی مطابق با قوانین بینالمللی، منشور سازمان ملل و طرح صلح عربی تاکید کرده و خواستار پایان «اشغالگری اسرائیل» شده است.
اظهارات ترمپ در مورد کنترل نوار غزه از سوی ایالات متحده، انتقال ساکنان آن به کشورهای عربی همسایه و تبدیل کردن این نوار به یک «مقصد تفریحی ساحلی» با واکنشهای گسترده و انتقادات شدید در سطح جهانی مواجه شده است.
منتقدان این طرح را بهعنوان «پاکسازی قومی» محکوم کرده و آن را نقض آشکار قوانین بینالمللی و حقوق بشر میدانند. آنها معتقدند که این پیشنهاد میتواند به بیثباتی بیشتر در منطقه منجر شود و تنشها بین کشورهای عربی و اسرائیل را افزایش دهد.
در مقابل، دولت ترمپ از این طرح بهعنوان رویکردی نوآورانه برای دستیابی به صلح دفاع کرده است.