در پی ممنوعیت زنان از آموختن علوم صحی زیر سایهی سلطهی طالبان و قطع کمکهای امریکا به نظام صحی افغانستان، سازمان ملل متحد هشدار میدهد که تعلیق برنامههای کمکهای خارجی ایالات متحده ممکن است زندگی میلیونها زن و دختر در افغانستان را در معرض خطر قرار داده و به افزایش مرگومیر مادران و نوزدان منتج شود.
پیو اسمیت، مدیر منطقهای صندوق جمعیت سازمان ملل متحد یا «یوانافپیای» برای آسیا و اقیانوسیه اعلام کرد که این اقدام ادارهی جدید امریکا موجب توقف خدمات صحی و مشاورهای در افغانستان خواهد شد و نتایج «جدی» به دنبال خواهد داشت.
اسمیت افزود که این تصمیم ممکن است به تعطیلی حدود ۶۰۰ مرکز بهداشتی و مشاورهای در افغانستان منجر شود که به زنان و دختران در مناطق مختلف خدمات حیاتی میدهند.
وی همچنین هشدار داد که در نتیجه کمبود حمایتهای مالی، بین سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۸، پیشبینی میشود که ۱۲۰۰ مرگ مادرانه اضافی رخ دهد. علاوه بر این، بهگفتهی او این قطع کمکها ممکن است باعث بروز ۱۰۹ هزار بارداری ناخواستهی اضافی شود.
در این میان، وضعیت نظام بهداشتی افغانستان تحت حاکمیت طالبان به شدت آسیبدیده است و زنان از دسترسی به آموزشهای علمی و پزشکی محروم شدهاند. ممنوعیت آموزش علوم پزشکی برای زنان یکی از مشکلات عمدهای است که به بحران بهداشت عمومی در کشور دامن میزند.
پیو اسمیت همچنین گفت که این وضعیت تنها محدود به افغانستان نیست و تاثیرات آن در کشورهای همسایه نیز محسوس خواهد بود. به گفته وی، در پاکستان، حدود ۱.۷ میلیون تن، از جمله ۱.۲ میلیون پناهجوی افغانستانی، از دسترسی به خدمات بهداشتی و تولیدمثل محروم خواهند شد. در بنگلادش نیز حدود ۶۰۰ هزار تن ممکن است از خدمات بهداشتی مادرانه و تولیدمثل بیبهره بمانند.
این در حالی است که ایالات متحده پیشتر در جنوری سال جاری تصمیم به تعلیق بسیاری از برنامههای کمک خارجی خود گرفت. در این زمینه، اسمیت ابراز امیدواری کرد که ایالات متحده همچنان به عنوان یک پیشگام در حوزه توسعه جهانی باقی بماند و به همکاری با سازمانهای بینالمللی در راستای کاهش رنجهای زنان و خانوادهها ادامه دهد.
Bottom of Form