باربارا لیف، مقام ارشد وزارت خارجهی ایالات متحده برای خاورمیانه در مورد دیدار پسیناش با رهبران گروه شورشی «هیات تحریر الشام» به نیویارکتایمز گفته که احمد الشرع، رهبر این گروه در این دیدار از خود چهرهای عملگرا نشان داده و «اظهارات معتدلی» در خصوص حقوق زنان، اقلیتها و مبارزه با گروههای هراسافگن ارائه کرده است.
با این حال در این مطلب آمدهاست که مقامهای امریکایی همچنان نسبت به نیتهای واقعی الشرع و «هیات تحریر الشام» محتاط هستند. آنها نگران اند که این گروه همانند طالبان در افغانستان، از ظاهر معتدل برای جلب حمایتهای جهانی استفاده کند و پس از تثبیت قدرت، به اعمال قوانین «سختگیرانه و ایدئولوژیک» بپردازد.
نیویارکتایمز در این مطلب همچنان نوشتهاست که مقامهای ایالات متحده در تلاش اند تا با درسگرفتن از اشتباهات گذشته در افغانستان، از یک فروپاشی مشابه در سوریه جلوگیری کنند.
بر بنیاد این مطلب، هدف اصلی دیدار پسین دیپلماتهای امریکایی با رهبران گروه شورشی «هیات تحریر الشام» نیز ترغیب این گروه به حکومتی «فراگیر و معتدل» بودهاست که از خشونت و بیثباتی در منطقه جلوگیری کند.
در سال 2021، تلاشهای ایالات متحده برای ایجاد توافق میان طالبان و دیگر جناحهای افغانستان شکست خورد. پس از خروج نیروهای امریکایی، طالبان به سرعت کابل را تصرف کردند و قوانینی سختگیرانه، از جمله بستن مدارس دخترانه و محدودیتهای گسترده بر زنان و اقلیتها را اعمال کردند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجهی امریکا هفتهی گذشته در شورای روابط خارجی گفت: «طالبان در ابتدا چهرهای معتدل نشان دادند، اما به سرعت نقاب از چهره برداشتند و دیدیم که نتیجهی این اقدامات، انزوای شدید حهانی آنها بود.» او افزود که این تجربه میتواند هشداری برای رفتار «هیات تحریر الشام» باشد.
هیات تحریر الشام، که ریشه در گروههای هراسافگن نظیر القاعده دارد، در سال 2017 توسط احمد الشرع تاسیس شد. این گروه در گذشته به استفاده از تاکتیکهای هراسافگنانه، از جمله حملههای انتحاری متهم شده است. با این حال، نیویارکتایمز نوشتهاست که بر بنیاد برخی گزارشها، این گروه در سالهای پسین تغییراتی در رویکرد خود داده و «دیگر از حملات هراسافگنی فرامرزی حمایت نمیکند.»
مقامهای امریکایی در دمشق تایید کردند که جایزهی ده میلیون دالری برای بازداشت الشرع لغو شده است. با این حال، این مقامها تاکید کردند که این اقدام به معنای حذف «هیات تحریر الشام» از فهرست گروههای هراسافگنی ایالات متحده نیست، مگر اینکه این گروه به تعهدات خود عمل کند.
برخی تحلیلگران، از جمله کالین کلارک از سوفان (گروه مشاوره و تحلیل اطلاعاتی مستقر در ایالات متحده)، بر این باورند که سخنان رهبران گروههای شورشی کافی نیست. او به نیویارکتایمز گفتهاست: «گفتار ارزان است؛ باید به اقدامات این گروهها توجه کرد، نه به وعدههای آنها.»
از سویی هم، زلمی خلیلزاد، فرستادهی ویژهی پیشین ایالات متحده برای افغانستان به نیویارکتایمز گفتهاست که سوریه از نظر راهبردی برای امریکا اهمیت بیشتری نسبت به افغانستان دارد. او تاکید کرد که مشارکت فعالتر ایالات متحده در سوریه میتواند از «فروپاشی» این کشور جلوگیری کند و در عین حال، ثبات منطقهای را تقویت کند.
مقامهای امریکایی تاکید کردهاند که برای خروج «هیات تحریر الشام» از فهرست گروههای هراسافگن، این گروه باید از تبدیل سوریه به پایگاهی برای هراسافگنی جلوگیری کرده و به تعهدات خود در خصوص «حکمرانی معتدل و احترام به حقوق اقلیتها» عمل کند.
این مطلب در حالی به نشر میرسد که شماری دیگر از کارشناسان نیز باور دارند که ایالات متحده، پس از تجربهی «تلخ» افغانستان، در پی یافتن رویکردی دقیقتر و هوشمندانهتر در سوریه است تا از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری کند.