مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارش سالِ ۲۰۲۴ میلادی وضعیت خبرنگاران و رسانهها در افغانستان را بهبررسی گرفتهاست. بربنیاد گزارش سالانهی این مرکز، سرکوب خبرنگاران در سال جاری میلادی با شدت بیشتری پیگیری شدهاست.
بهگفتهی این مرکز سرکوب خبرنگاران در سال جاری میلادی بهلحاظ کمی، هشت درصد بیشتر از سال ۲۰۲۳ میلادی بودهاست.
این مرکز در دوازده ماه گذشته ۱۸۱ مورد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران از جمله ممنوعیت فعالیت ۱۸ رسانه بر اثر محدودیتهای طالبان و بازداشت بیش از ۵۰ خبرنگار را بهثبت رساندهاست.
سیاست رسانهای طالبان در این گزارش «مبهم» خوانده شدهاست و طالبان به دو دستگی در مورد نوع نگاهشان به رسانههای متهم شدهاست.
بهگفتهی این مرکز در سال جاری میلادی وزارت اطلاعات و فرهنگ که نهاد اصلی مسئول امور رسانهای است بیشتر به حاشیه رفت و «هستهی سخت» قدرت با رویکردی سنتی و محافظهکار به وارد آوردن فشار بیشتر بر خبرنگاران و رسانهها ادامه داد.
این گزارش با اشاره به قانون اخیر امر به معروف طالبان میگوید که این قانون به محتسبان اجازهی تعیین «بایدها» و «نبایدهای» مردم از جمله کارکنان رسانهای را میدهد.
بهگفتهی مرکز خبرنگاران افغانستان محتسبان هرگاه بخواهند علیه خبرنگاران اقدام کرده و فعالیت آنانرا تحت نظارت میگیرند، درحالیکه وزارت اطلاعات و فرهنگ وعدهی محافظت از خبرنگاران در برابر «اقدامات خودسرانه» را سپردهاست.
بربنیاد این گزارش ممنوعیت تصویر موجودات زنده در قانون جدید امر به معروف طالبان صرفاً بحران رسانهای در کشور را پیچیدهتر کردهاست.
این مرکز همین مورد ممنوعیت نشر و برداشتن تصویر از موجودات زنده را بخش اصلی تقنیقی رویکرد طالبان در برابر رسانههای در یک سال گذشته خواندهاست.
با اینحال مرکز خبرنگاران ادعا میکند که در سال ۲۰۲۴ هیچ «حملهی هدفمندی» برعلیه رسانهها یا خبرنگاران گزارش نشده و بهباور این مرکز این مورد «دلگرمکننده» یافتههای آنان است.
تلویزیون دیار از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.