به گزارش رویترز، اسرائیل روز یکشنبه دستور تعطیلی و تخلیهی یکی از واپسین شفاخانههایی را که هنوز در منطقهی شمالی نوار غزه بهصورت جزئی فعال است، صادر کرد.
دستوری که پزشکان و کارکنان شفاخانه را در تلاش برای یافتن راهی جهت انتقال صدها بیمار و کارکنان به محل امن در «تنگنای شدید» قرار دادهاست.
حسام ابوصافیه، رئیس شفاخانه «کمال عدوان» در بیتلاهیا، در پیام متنی به رویترز گفتهاست که اجرای این دستور «تقریباً غیرممکن» است، زیرا امکانات و امبولانسهای کافی برای انتقال بیماران وجود ندارند. او افزوده: «در حال حاضر نزدیک به ۴۰۰ فرد ملکی در شفاخانه حضور دارند، از جمله نوزادانی در بخش مراقبتهای ویژه که زندگیشان به اکسیجن و دستگاههای انکوباتور (دستگاههای تخصصی برای نگهداری از نوزادان) وابسته است. بدون کمک، تجهیزات و زمان کافی نمیتوانیم این بیماران را بهطور امن منتقل کنیم.»
ابوصافیه هشدار داد که شفاخانه تحت بمباران شدید قرار دارد و مخازن سوخت هدف حملات قرار گرفتهاند؛ موضوعی که در صورت انفجار میتواند موجب تلفات گسترده در میان افراد ملکی شود.
ارتش اسرائیل هنوز به اظهارات ابوصافیه پاسخی نداده است. با این حال، این نیروها اعلام کردهاند که روز جمعه سوخت و مواد غذایی به این شفاخانه ارسال کرده و بیش از ۱۰۰ بیمار و مراقب را با هماهنگی صلیب سرخ به دیگر شفاخانههای غزه منتقل کردهاند.
شفاخانهی «کمال عدوان» که دستور تعطیلی و تخلیهی آن صادر شده، یکی از معدود مراکز درمانی است که در منطقهی شمالی غزه که بهشدت تحت فشار نظامی اسرائیل قرار دارد، همچنان بهصورت جزئی فعالیت میکند. این منطقه در سه ماه گذشته شاهد یکی از سنگینترین عملیاتهای نظامی در جریان جنگ ۱۴ ماهه بوده است.
ابوصافیه تصریح کرده که دستور نظامی برای انتقال بیماران و کارکنان به شفاخانهی دیگر صادر شده است، اما شرایط در شفاخانهی مقصد حتی بدتر است. تصاویر منتشرشده از داخل شفاخانه نشان میدهند که بیماران در راهروها قرار داده شدهاند تا از نزدیکی به پنجرهها دور باشند.
اسرائیل مدعی است که عملیات خود در مناطق شمالی غزه، از جمله بیتلاهیا، بیتحنون و جبالیا، برای مقابله با نیروهای حماس و زیرساختهای آنها انجام میشود. در مقابل، فلسطینیها اسرائیل را به تلاش برای تخلیهی دائمی این مناطق و ایجاد یک منطقهی حائل متهم میکنند؛ اتهامی که اسرائیل آن را رد میکند.
روز یکشنبه، حماس ویدیویی منتشر کرد که به گفتهی این گروه، افرادش را در مناطق شمالی غزه نشان میدهد. این ویدیو شامل صحنههایی از شلیک به نیروهای اسرائیلی از ساختمانهای تخریبشده و خرابهها بود. ارتش اسرائیل نیز اعلام کرد که نیروهایش در «بیتحنون» به مواضع حماس و زیرساختهای آن حمله کردهاند.
حملات هوایی اسرائیل در سراسر نوار غزه در روز یکشنبه دستکم ۲۹ فلسطینی را کشت که هشت تن از آنها -شامل چند کودک- در یک مکتب پناهجویان بودند. بهگفتهی پزشکان، در حملهای دیگر، دو کودک در یک منطقهی انسانی مشخصشده توسط اسرائیل در جنوب غزه کشته شدند.
اسرائیل میگوید این حملات برای هدفگیری نیروهای حماس بوده که از این مناطق فعالیت میکنند و ادعا کرده که اقدامات احتیاطی برای کاهش آسیب به افراد ملکی اتخاذ شده است. حماس این ادعاها را رد کرده و تاکید دارد که نیروهایش در میان افراد ملکی فعالیت نمیکنند.
از سوییهم، تلاشهای دیپلماتیک برای برقراری آتشبس در غزه طی هفتههای اخیر شدت گرفته است، اما مذاکرات همچنان در وضعیت شکنندهای قرار دارد.
این درگیریها پس از حملهی نیروهای تحت رهبری حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر سال گذشتهی میلادی آغاز شد؛ حملهای که منجر به کشتهشدن ۱۲۰۰ تن و گروگانگیری بیش از ۲۵۰ نفر شد. اسرائیل میگوید حدود نیمی از ۱۰۰ گروگان هنوز زنده هستند.
در مقابل، مقامهای غزه میگویند که عملیات اسرائیل تاکنون جان بیش از ۴۵,۲۰۰ فلسطینی را گرفته است. اکثر جمعیت ۲.۳ میلیون تنی غزه آواره شدهاند و بخش بزرگی از این منطقهی ساحلی به ویرانه تبدیل شدهاست.