دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در روز جهانی حقوق بشر در بیانیهای از طالبان خواسته است تا تعهدات جهانی حقوق بشر افغانستان را به عنوان «کلیدی» برای حفاظت و رفاه نسلهای کنونی و آیندهی افغانستان بپذیرد.
این دفتر همچنان افزوده است که افغانستان با یک «فرسایش خطرناک» حقوق بشر روبهرو است.
در بیانیهی یوناما تاکید شدهاست که حقوق بشر نه تنها یک مسیر به سوی راهحلها است، بلکه به عنوان نیروی «پیشگیرانه، نگهدارنده و تحولآفرین» برای «مصلحت همگانی» نقش بنیادین ایفا میکند.
در اعلامیه به نقل از رزا اوتونبایوا، رئیس یوناما و نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان آمدهاست که: «متاسفانه، ما همچنان شاهد عکس این وضعیت در افغانستان هستیم. با وجود بهبود امنیت و کاهش خشونتهای مسلحانه، ما با یک فرسایش خطرناک حقوق بشر روبرو هستیم که بیشتر زنان و دختران از آن رنج میبرند.»
این مقام ملل متحد درحالی از «کاهش خشونت» در افغانستان سخن میگوید که تنها روز گذشته دو انفجار در شهرهای کابل و هرات گزارش شدند.
یوناما در بیانیه خود تاکید کرده که نقض حقوق بشر توسط طالبان به ویژه از طریق «تبعیض نظاممند» علیه زنان و دختران در جنبههای مختلف زندگی روزمره و عمومی از جمله در زمینههای آموزش و کار، به وضوح قابل مشاهده است.
اوتونبایوا در ادامه گفتهاست: «قدرت مسئولیت میآورد. ادعای طالبان به عنوان نمایندگان مشروع مردم افغانستان در سازمان ملل باید با تلاشهای واقعی این حاکمیت برای پابندی به اصول و ارزشهای مشترک ما همراه باشد.»
در این اعلامیه به نقل از فیونا فریزر، نمایندهی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در افغانستان نیز آمده است که: «ابزارهای حقوق بشر برای کمک به جوامع در سراسر جهان برای ساختن آیندهای بهتر ایجادشدهاند. اگر مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران، همچنان از حقوق خود محروم شوند، این یک شکست آشکار و عمدی در حفاظت از رفاه تمامی افراد ساکن افغانستان است.»
یوناما همچنان در این روز خواستار تلاشهای جدی و اثرگذار از سوی طالبان برای بازگرداندن حقوق از دست رفتهی زنان و دختران و ارتقای وضعیت حقوق بشر در کشور شده و افزده که این اقدام نه تنها برای تحقق عدالت و کرامت انسانی ضروری است، بلکه برای آیندهای پایدار و صلحآمیز در افغانستان حیاتی است.
۱۰ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر به مناسبت تصویب اعلامیهی جهانی حقوق بشر در همین روزِ سال ۱۹۴۸ توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد گرامی داشته میشود. افغانستان از جمله کشورهایی است که از تصویب این اعلامیه حمایت کرده بود.
این روز به ترویج آگاهی و احترام به حقوق بنیادین انسانها در سراسر جهان اختصاص دارد.