توافق آتشبس میان اسرائیل و حزبالله که پس از فشارهای جهانی برای توقف درگیریها و جلوگیری از گسترش جنگ در منطقه به دست آمد با واکنشهای زیادی همراه شدهاست.
جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده آنرا یک «خبر خوب» توصیف کرده و از آن خرسندی کردهاست. او همچنان تاکید کرده که این آتشبس با دورنمای «دایمی بودن» همراه باشد. بایدن افزوده که تلاشها برای دستیابی به «توافق مشابه» در غزه و آزادی گروگانهای اسرائیلی نیز ادامه خواهد داشت.
در بیانیهی مشترک امریکا و فرانسه در بارهی این آتشبس نیز آمده که باید اطمینان حاصل شود که حزبالله زیرساختهای خود را «بازسازی» نمیکند.
بایدن و امانوئل مکرون همچنین اعلام کردهاند که فرانسه و ایالات متحده هر دو برای اطمینان از «اجرای کامل» آتشبس همکاری خواهند کرد.
از سوییهمم کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا باوصف «دیرهنگام» خواندن این آتشبس، از آن استقبال کرده و خواستار آن شدهاست که این آتشبس سرآغاز «صلح پایدار و بلندمدت» در خاورمیانه باشد.
نخستوزیر بریتانیا همچنین افزوده که باید پیشرفت فوری در دستیابی به توافق آتشبس در غزه، آزادی تمامی گروگانها و رفع محدودیتها بر کمکهای بشردوستانهای که به آنها «شدیداً» نیاز است، حاصل شود.
از سوییهم در داخل اسرائیل با آنکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر با مخالفت شدید «تندروهای اسرائیلی» مواجه شده، از این توافق آتشبس به عنوان دستاوردی برای کاهش توان حزبالله و تمرکز بر «تهدیدات اصلی مانند ایران و حماس» یاد کرده است.
بنیامین نتانیاهو در یک پیام ویدیویی در بارهی این آتشبس گفته: «ما ورق را برگرداندهایم، زمین در بیروت میلرزد. اسرائیل اکنون میتواند تلاشهای خود را بر روی مبارزه با شبهنظامیان حماس در غزه و نگرانی اصلی امنیتیاش یعنی ایران متمرکز کند.»
او همچنان افزوده که کشورش در صورت «نقض توافق» از سوی حزبالله، به شدت با آن برخورد خواهد کرد.
با این حال، برخیاز سیاستمداران اسرائیلی این توافق را مورد انتقاد قرار داده و آنرا برای تامین امنیت داخلی اسرائیل «ناکافی» دانستهاند.
از جمله ایتامار بنگویر، سیاستمدار راست افراطی و وزیر امنیت ملی اسرائیل و شماری از شهرداران مناطق شمالی این کشور این توافق را «تسلیم» تعبیر کرده و گفتهاند که این توافق «تضمینی» برای بازگشت اسرائیلیها به خانههای شان در شمال کشور نیست و ارتش لبنان توان مقابله با حزبالله را ندارد.
نتانیاهو در دفاع از این توافق اما تاکید کرده که حزبالله دیگر قدرت گذشته را ندارد و زیرساختهای کلیدی آن طی یک سال گذشته «نابود» شده اند. وی همچنین افزوده که این آتشبس «گامی راهبردی» در راستای انزوای بیشتر حماس و مهار تهدیدهای امنیتی «گستردهتر» در منطقه به شمار میرود.
اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل هم با هشدار نسبت به هرگونه نقض آتشبس، خواستار اجرای کامل مفاد آن تحت نظارت سازمان ملل شده و اعلام کرده که اسرائیل نسبت به هرگونه تخطی «تحمل صفر» خواهد داشت.
در همینحال صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل یا «یونیسف» با نشر اعلامیهای گفته که از آتشبس میان اسرائیل و حزبالله استقبال میکند و امیدوار است که این پایان جنگی باشد که تاکنون جان بیش از ۲۴۰ کودک را گرفته است.
این صندوق افزوده است که آتشبس نخستین فرصت مردم برای «بازسازی» و «خوب شدن» پس از ماههایِ طولانی درگیری و ناآرامیهای پیهم و مداوم است.
بهگفته این صندوق نهادهای مددرسان باید در امنیت و صلاحیت کامل به کودکان و مردم لبنان، که بهگفتهی یونیسف در «نیاز شدید» قرار دارند، به کمک جمعیت آسیبدیده از این جنگ بپردازند.
یونیسف گفته که دسترسی به آب، غذا، بهداشت و حمایت روانی از آسیبدیدگان جنگ باید اولویت قرار بگیرد تا جلو آسیبدیدگی بیشتر کودکان و بزرگسالان در مناطق جنگی گرفته شود.
براساس بیانیهی یونیسف دستکم ۲ میلیون کودک بخاطر این جنگ از حق آموزش محروم شده و زندگیهای آنان تحت تاثیرِ درگیری میان حزبالله و اسرائیل قرار گرفته است.
یونیسف وعدهی ماندن در کنار کودکان را سپرده و میگوید که کودکان همهی جهان شایستهی صلح، امنیت، امید و فرصتی برای ساختن آیندهی خود هستند.
آتشبسی که از امروز، چهارشنبه بیستوهفت نوامبر میان اسرائیل و حزبالله برقرار شده است، جنگی یک ساله را میان این دو طرف پایان داده است.