ژولیا پارسی، فعال حقوق بشر و حقوق زنان افغانستان، یکی از دو دریافتکنندهی جایزهی حقوق بشری مارتین اینالز ۲۰۲۴ اعلام شد.
در بیانیهی اهدای این جایزه آمده است که مجموعهای از ده نهاد حقوق بشری معتبر جهان همچون عفو بینالملل، دیدبان حقوق بشر و سازمان جهانی «ضد شکنجه»، پس از مشورتهای پیگیر منوچهر خالقنظروف، وکیل زندانی تاجیکستانی و ژولیا پارسی، فعال حقوق بشر از افغانستان را شایستهی این جایزه دانستند.
رئیس بخش داوران این جایزه نیز اهدای جایزهی مارتین اینالز به این دو تن را «مایهی فخر» خوانده و از جامعهی جهانی خواست که از تلاشهای پارسی و خالقنظروف حمایت کنند.
ژولیا پارسی، آموزگار اهل افغانستان است. او پس از آنکه کار خود را از دست داد و دخترانش در پی رسیدن دوبارهی طالبان در قدرت در آگوست ۲۰۲۱ از تحصیل محروم شدند، جنبش خودجوش زنان افغانستان را بنیاد نهاد تا در برابر بازگشت سیاستها و اقدامات ضد حقوق زنان و آزادیهای بنیادین اعتراض کند. با وجود خطرات جدی، او رهبری و مقاومت «قابل توجهی» در سازماندهی تظاهرات عمومی از خود نشان داد. این جنبش مردمی در کابل و سایر ولایتها بهسرعت رشد کرد و هماکنون ۱۸۰ عضو دارد و جامعه را به مقابله با سیاستها و اقدامات طالبان فرا میخواند.
ژولیا پارسی در سپتامبر۲۰۲۳ بههمراه پسرش از سوی طالبان بازداشت شد و پس از تحمل سهماه «شکنجه و بدرفتاری» آزاد شد.
منوچهر خالقنظروف که همراه با ژولیا پارسی این جایزه را بهدست آورده، وکیل حقوق بشر پامیری از ولایت خودمختار گورنو – بدخشان در تاجیکستان است. او به دلیل کارهای حقوق بشریاش به 16 سال زندان محکوم شده که بسیاری آن را یک محاکمهی «ناعادلانه» میدانند.
قرار است این جایزه به این دو مدافع حقوق بشر، در سیامین سالگرد جایزه مارتین اینالز، در تاریخ ۲۱ نوامبر در شهر ژنو سوئیس اهدا گردد.