بیهوده نیست اگر بگوییم که برای اغلب انسانها همهی ادیان و مذاهب بهجز مذهب و دین خودشان عجیبوغریب و حتا در مواردی «مسخره» بهنظر میرسد. ولی بهرغم این نکته نمیتوان منکر وجود ادیان «عجیب» و «شگفتیآور» در جهان شد. از دینی که بهعنوان یک «شوخی» آغاز شد تا پرستش «دیگو مارادونا» ستارهی فوتبال آرژانتینی، از دینی که بر مبنای جنگجویان فیلم «جنگ ستارگان» بنیان نهاده شده تا دینی که میگوید آدمیان باید خود را بکُشند، انسانها باورهای شگفتیآوری را بهعنوان «دین» خود برگزیدهاند. در این مطلب نگاهی کوتاه به عجیبترین ادیان جهان میافکنیم.
۵. کلیسای مارادونا
دینی که برای بزرگداشت – بزرگداشتی در حد پرستش – از دیگو آرماندو مارادونا، ستارهی نامآشنا و معروف فوتبال آرژانتینی بنیان نهاده شده است؛ هزاران پیرو در سرتاسر جهان دارد. این دین در سال ۱۹۹۸ بنیانگذاری شد و بیشتر پیروان آن در آرژانتین – وطن مارادونا – و در ایتالیا، جاییکه مارادونا تیم فوتبال «ناپولی» را به اوج رساند، زندگی میکنند.
۴. جِداییسم
این دین اگرچه بهعنوان «یک شوخی» آغاز شد، ولی پیروانی دارد که شدیداً روی آموزههای «جِدای» یا شخصیتهای «شوالیهمانند» در فیلمهای معروف جنگ ستارگان حضور یافتهاند، تاکید میورزند. پیروان این طریق باور دارند که آن «نیرو» که در فیلم جنگ ستارگان از آن صحبت میشود، نیروی اصلی محرک کیهان است.
۳. راستافری
راستافِری یگانه مورد فهرست است که خودش را یک «دین ابراهیمی» معرفی کند. پیروان این دین نقشی ویژه به هایلی سلسی، امپراتوری ایتوپیا از سالهای ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۴ قائل هستند او این مرد متمول و امپراتور را «مسیحا» یا «نجاتبخش» – به الهام از ادیان ابراهیمی – میدانند. آنها باور دارند که عیسی مسیح «سیاهپوست» و آفریقایی بود.
۲. کلیسای ایتونسیا
تنها دین «غیرانسانی» در جهان، شاید لقبی درخور برای این دیانت حیرتآفرین باشد. این دین در ۱۹۹۲ و در بوستون امریکا بنا نهاده شد و خود را «راهحلی» برای بحران جمعیت معرفی میکند. این دین خود را مامور برگرداندن «تعادل میان انسانها و دگر زندهجانها» در زمین میخواند. «سیاره را حفظ کن، خودت را بکُش» شعار معروف این دین است.
۱. معبد پریاپوس
تا اینجا دیدیم که چه باورهای جالب توجه و عجیبی در میان انسانها بهدرجهی بدل شدن به دیانت رسیدهاند، ولی مورد شمارهی یک فهرست، معبد پریاپوس است، معبدی که پیروانش پرستندهی آلت تناسلی مردان هستند. این دیانت در کانادا و در سال ۱۹۷۹ بنیانگذاری شد و بیشتر مورد توجه جامعهی همجنسگرایان در امریکای شمالی قرار گرفت. پیروان این دین با انتقادها و استهزاهای طولانی و شدیدی از سوی پیروان باقی ادیان روبهرو بودهاند.
آنچه در این فهرست آمد جمعی کوتاه و انتخابشده از صدها – و بلکه هزاران – مذهب در جهان بود که آدمی را ممکن است انگشتگزان رها کند. این مذاهب را میتوان نمونهای از پیچیدگی پدیدهی «فرهنگ» در میان انسانها و جلوههای گونهگون «فرافکنی» انگاشت.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.