اگرچه افغانستان در شمار فقیرترین و گرسنهترین کشورهای جهان قرار دارد و براساس گزارش سازمان ملل متحد بیش از نیم جمعیت افغانستان زیر خط فقر قرار دارد و دهها میلیون تن در کشور امنیت غذایی یا غذای کافی برای خوردن ندارند؛ این درد برای همهی مردم افغانستان مشترک نیست. خصوصاً ستارههای هنر، تجارت و ورزش افغانستان. راشد خان آرمان، کاپیتان تیم ملی کریکت در این میان از چهرههای معروف است. ثروت این ستارهی کریکت چقدر است؟
واشنگتن پُست سال گذشته در گزارشی مفصل، رابطهی پُر خموپیچ طالبان با ورزش کریکت را بهبررسی گرفت. ورزشی که اگرچه بیشتر توجه را در میان پشتونهای افغانستان برانگیخته است؛ در سالیان پسین از سوی مردم غیرپشتون و دگر گروههای قومی نیز دیده و تعقیب میشود.
در گزارش پُست میخواندیم که طالبان اگرچه دید چندان مثبتی نسبت به ورزش بهصورت کلی و کریکت بهطور اخص ندارند؛ ولی این ورزش را «وسیلهای» برای کسب محبوبیت مردمی – خصوصاً میان پشتونها – میدانند.
این سازگاری «مصلحتی» طالبان باعث شده است که رژیم این گروه در پی اشاعه و ترغیب جوانان به این ورزش و جشن گرفتن کامیابیهای این ورزش باشند.
اگرچه آمار دقیقی از میزان پولی که ستارههای این ورزش رو به رشد در افغانستان بهدست میآورند وجود ندارد؛ ولی این راه بُنگاههای خبری داخلی و خارجی را برای برآورد ثروت ستارههای کریکت نبسته است.
چنانچه باختر، خبرگزاری دولتی طالبان در ادعایی نوشت که راشد خان آرمان، ماهانه ۵۹ میلیون افغانی درآمد دارد و او را از پُر درآمدترین ورزشکاران جهان خواند. اگرچه راشد خان در فهرست پُر درآمدترین ورزشکارهای جهان و در مقایسه با کسانی چون کریستیانو رونالدو، نیمار جونیور، لیونل مسی، کریم بنزما، لبران جیمز، استف کری و بقیه جزو پنجاه نفر اول هم نیست.
وبسایت اکسپلور نتورد دارایی خالص خان را ۴ میلیون دالر امریکایی برآورد کرده است. براساس گفتهی این وبسایت خان نهتنها از طریق بازی کریکت و نمایش خیرهکنندهی خود در زمین، بلکه با تبلیغ شرکتهای بزرگی همچون انرژی درینک جهانی «مانستر» به این ثروت دستیافته است.
نهتنها اکسپلور نت، بلکه وبسایت ورزشی «سپورتسکیدا» نیز دارایی خالص خان را چهار میلیون دالر امریکایی عنوان کرده است؛ رقمیکه برابر است با ۳۰ کرور هندی. این رقم به پول افغانستان بالای ۲۴۰ میلیون افغانی میشود.
نکتهی جالب توجه این است که بهگفتهی «سپورتسکیدا»، خان در سال ۲۰۲۰ یکی از ماشینهای گرانقیمت خود را بخاطر قربانیان آتشسوزی در آسترالیا بهفروش گذاشت.
این ستارهی کریکت سهم قابل توجهی از ثروت خود را بهدلیل درخشش در لیگ کریکت هند یا «آیپیال» بهدست آورده است؛ در سالهای پسین یک بنیاد خیریه نیز اعمار کرده است و پنج فیصد درآمد او به این بنیاد منتقل میشوند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.