نشریهی آسیا تایمز امروز، شنبه دوم نوامبر با انتشار گزارشی میگوید که با توجه به نبود زیرساختها و مدیریت مناسب، افغانستان در آستانهی یک «فاجعهی اقلیمی» قرار گرفته است. براساس گفتهی این نشریه اگرچه افغانستان مسئول ۰.۳ درصد تولید گازهای گلخانهای در جو زمین است، ولی «چهارمین» کشور در «خطر فاجعه» بر اثر تغییرات اقلیمی است.
در گزارش تایمز آمده است که همین چندی پیش رژیم طالبان «شنیده شدن» صدای زنان حتا برای دگر زنان «ممنوع» اعلام کرد و بهنظر میرسد که نهادهای بینالمللی و کشورهای دخیل در مسائل افغانستان از «انجام عمل معنادار» در حمایت از مردم افغانستان ناکام بودهاند.
تایمز پس از این اشاره به بحران حقوق بشری و محدودیتهای روزافزون طالبان بر زنان، به چالش «واقعیتری» که افغانستان با آن روبهرو است میپردازد؛ نزدیکی یک فاجعهی اقلیمی.
براساس گفتهی تایمز درجهی حرارت در افغانستان از سال ۱۹۵۰ تاکنون ۱.۸ درجهی سانتیگراد بالا رفته است؛ رقمی که دو برابرِ تغییر کلی در دمای سیاره است. تایمز الگوی نامنظم بارانها، خشکسالیهای شدید و پیهم و سیلابهای مرگبار و ویرانگر را بر اثر این تغییرات در افغانستان «عادیشده» میخواند.
ولی بهگفتهی تایمز این تغییرات در اینجا نخواهند ایستاد و «فاجعهبارتر» خواهند شد؛ این تغییرات در کنار برهم زدن الگوی محیطزیستی در یک کشور شدیداً وابسته به کشاورزی، رانشها در زمین را افزایش داده و بحران کمبود آب را شدیدتر خواهد کرد.
تایمز میگوید که هماینک ۷۹ درصد مردم افغانستان دسترسی مستقیم به آب آشامیدنی ندارند و بیش از ۶۰ درصد دگر از خشکسالیهای چندسال گذشته آسیب دیدهاند. تایمز میگوید این اوضاع با مدیریت کنونی و نبود زیرساختهای مهارکننده بدتر خواهد شد.
این گزارش درحالی بهنشر میرسد که رژیم طالبان با آنکه سه سال از بازگشتش به قدرت میگذرد، موفق به کسب مشروعیت داخلی و خارجی نشده است و نبود ثبات و یک رژیم مشروع تاثیرات مخربی بر کمکهای مربوط به تغییرات اقلیمی جهان برای افغانستان گذاشته است.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.