سرمایهداری در این عُمر نهچندان کوتاه خویش اگر هیچ کار دگری نکرده باشد، ثروت و دارایی فراوانی تولید کرده است. براساس گزارش بیسیجی، سرمایهداری در سال پیش ۵۱۶ تریلیون دالر ثروت تولید کرده بود. اگرچه این ثروت به ناعادلانهترین صورت ممکن در میان افراد و کشورهای فرداست و زورمند تقسیم شده است. در این مطلب به دهتا از ارزشمندترین داراییها در جهان سرمایهداری نئولیبرال امروز میپردازیم.
۱۰. بیتکوین
دهمین مورد این فهرست بیتکوین است؛ ارز دیجیتالی که میزان ماندگاریاش در بازار و فراز و فرودهای ارزشِ آن در چندسال پسین حیرتآور بوده است. بیتکوین بهعنوان ارزی آزمایشی و بیارزش شروع بهکار کرد، اینک دهمین دارایی ارزندهی بازار مالی جهان است. هر بیتکوین در لحظهی اکنون بیش از ۶۳ هزار دالر امریکایی ارزش دارد.
۹. شرکت فنآوری مِتا
سهام شرکت فنآوری مِتا که شامل پلتفرمهای آنلاین معروفی چون فیسبوک، وتسپ و اینستاگرام میشود، نهمین دارایی ارزشمندِ بازار مالی جهان است. هرسهمِ مِتا نزدیک به ۶ صد دالر امریکایی ارزش دارد.
۸. سعودی آرامکو
هشتمین مورد فهرست سهام ارزشمندِ غول نفتی، شرکت سعودی عربی – امریکایی یا «سعودی آرامکو» است که ارزش مجموعی نزدیک به ۲ تریلیون دالر دارد. آرامکو البته شرکت شخصی نیست و تحت مالکیت کامل پادشاهی سعودی و خاندان آلسعود قرار دارد.
۷. نقره
نقره، این فلز ساده و ساحر هفتمین دارایی جهان است که ارزش خود را در گذر هزارهها حفظ کرده است و همچنان با ارزش مجموعی بالغ بر دو تریلیون دالر در بازار مالی جهان نقشی تعیینکننده و حائز اهمیت دارد.
۶. آمازون
سهام شرکت امریکایی آمازون که بهلطف عملکرد خوب خود در بازار مالی جف بزوس را برای مدتی مدید ثروتمندترین فرد کرده نگهداشته بود، در جایگاه ششم فهرست قرار دارد. این شرکت همچنان اصلیترین سرویس انتقال کالاها در جهان بهشمار میرود.
۵. آلفابت (گوگل)
آلفابت که شرکتِ مادر و خانوادهی محصولات گوگل است، سهامی ارزشمند در بازار مالی جهان دارد. خدمات فزایندهی گوگل و تبدیل شدن آن به یک «نیاز همهروزه» در زندگی انسانی، سهام این شرکت را به یکی از ارزشمندترین داراییهای جهان بدل کرده است.
۴. مایکروسافت
مایکروسافت که محصولاتی بینظیر و درجهیک در بازار فنآوری جهان تهیه میکرد و کماکان میکند؛ چهارمین شرکت و دارایی گرانبهای جهان بهحساب میرود. این شرکت که محصولاتش چون آفیس، ویندوز و سائر خدمات فنآورانهاش همچنان بازار گرمی دارند، ارزش مجموعی بالغ بر سه تریلیون دالر دارد.
۳. انویدیا
اگرچه انویدیا در آغاز سال مالی جاری دچار شوکهای متعددی شد و ارزش مجموعی خود را بهصورت قابل توجهی از دست داد، ولی وضع کنونی سهام این شرکت در بازار مالی بد نیست. شرکت فنآوری امریکایی که برای کارتهای گرافیک و محصولات گیمینگ خودش معروف است؛ همچنان از غولهای بازار جهانی بهحساب میآید.
۲. اپل
این شرکت آنچنان جایگاه خودش را بهعنوان تولیدکنندهی درجه یکِ گوشی – و از پیشتازان تولید کمپیوتر – جا انداخته است که حتا یک سرباز طالبان که از ولایتهای دور افغانستان هم به مرکز میآید دگر میداند که ارزش گوشیای که در پشت سرش «سیب گاز گرفته» وجود دارد، بیشتر از باقی گوشیها است. ارزش مجموعی اپل به بیش از سهونیم تریلیون دالر میرسد.
۱. طلا
مورد شماره یک این فهرست اما همان کالاییست که بخاطر ارج و ارزشی که در تاریخ بشر داشته است بر تاج فرمانروایان و دستهای عروسان و اماکن مقدس قرار میگرفت. طلا همچنان اصلیترین دارایی واجد ارزش در بازار مالی جهانیست، با ارزش مجموعی خیرهکنندهی ۱۸ تریلیون دالر امریکایی.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.