در میان بناهای گونهگونی که بشر در تاریخ خویش ساخته است؛ یحتمل که بهترین و بارورترین آن بنای «کتابخانه» باشد. جاییکه برای نگهداشت و خوانش پدیدههایی است که اگر بهراستی خوانده میشدند و نگه داشته میشدند؛ قاعدتاً احوال بشر بایست بسیار متفاوت میبود. در این مطلب به چند موردی از زیباترین کتابخانههای جهان میپردازیم.
در سراسر جهان و بخاطر قدمتِ چند هزار سالهای که سنت اعمال و آباد کردن کتابخانه دارد، کتابخانههایی بینظیر و خوشساخت و زیبا را سراغ داریم، از کتابخانهی تاریخی اسکندریه تا کتابخانهی تاریخ علم لندن. ولی اگر بخواهیم چندتایی از این کتابخانهها در شمار «زیباترینها» و «دیدنیترینها» بیاوریم، فهرست چنین خواهد بود:
کتابخانهی مرکز کالگری، کانادا
اولین مورد فهرست کتابخانهی مرکزی شهر کالگری در کانادا است. بنای این کتابخانه که از سوی یک گروه مهندسی نروژی طراحی و ساخته شده است؛ به ابرهایی در این منطقه از کانادا میماند که پنجرههای آن شبیه دانههای یخی برف طرحریزی شده است؛ طرحیکه ساعتها دیدن آن نیز خستگی و ملال نمیآورد. در کنار این بنای زیبا، در طبقهی چهارم، جاییست که کاناداییها جوان میتوانند آمده و با کهنسالان در مورد تجربهی زندگی صحبت کرده و از آنان مشورت بگیرند.
کتابخانهی بابلاتکا، بوگوتا، مکسیکو
کتابخانهی بزرگی که در پایتخت مکسیکو واقع شده است هرماه بیش از ۶۵ هزار بینندهی مشتاق را به زیبایی سحرانگیز خود فراخوانده است. این بنای زیبا که در کنار پارک بزرگ سیمون بولیوار افسانهای قرار گرفته است، یکی از زیباترین کتابخانههایی است که بشر هرگز بنا کرده است.
کتابخانهی مرکزی هلیسنکی، فنلاند
مردم فنلاند، نهتنها شادترین مردم جهان هستند بلکه کتابخوانها و کتابدوستهای خوبی هم هستند؛ کتابخانهی مرکزی هلیسنکی یا «اوود» که در داخل آن درختهایی زیبا هم واقع شده است، از زیباترین کتابخانههایی است که در جهان وجود دارد.
کتابخانهی حقوقی زوریخ، سویس
ارچند تمامی کتابخانههایی که در این فهرست آمدند، هریک در شمار زیباترین جاهایی قرار دارند که یک فرد میتواند در زندگی خود افتخار دیدن آن را داشته باشد؛ ولی کتابخانهی حقوقی زوریخ در نگاه من زیباترین کتابخانهی جهان است. این کتابخانه در سال ۱۹۰۹ ساخته شد و از بیرون چونان بنایی عادی و خاکی بهچشم میآید، ولی از درون، یکی از زیباترین مناظری را دارد که میتوانید در کل زندگی نگاه کنید؛ فضایی که به خوابها و توصیفی از کتابخانهی بابل میماند که بورخس در داستانش روایت میکند.
کتابخانههای دگری را نیز میتوان به این فهرست افزود، کتابخانهی مرکزی شهر منچستر در انگلستان و کتابخانهی عامهی شهر نیویارک نیز از جملهی دیدنیترین کتابخانههای جهان هستند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.