واشنگتن پُست در گزارشی که امروز، بیستودوم سپتامبر بهنشر رسانده آورده است که در پی سلب حقوق اساسی زنان افغانستان از سوی حاکمیت طالبان، اینک نوبت به محدود شدن دایرهی حقوق مردان این کشور رسیده است و شماری از این مردان، از اینکه در برابر سلب حقوق زنان خاموش ماندند، «پشیمان» هستند.
روزنامهی واشنگتن پُست امروز، بیستودوم سپتامبر با نشر گزارشی آورده است که در پی آغاز اجرای قوانین سختگیرانهی جدید طالبان، نهتنها زنان افغانستان آزادیهای اندک و باقیماندهی خود را از کف دادهاند؛ بلکه گروه دگری نیز آماج باختن آزادی و حقوق و محدود شدن واقع شدهاند؛ مردان افغانستان.
پُست در گزارش خویش نوشته است که زنان افغانستان که از سه سال پیش و با آغاز حاکمیت طالبان تاکنون در افغانستان هدفِ محدودسازی روزافزون قرار گرفته و حقوق ابتداییای همچون حق آموزش و کار را از دست داده بودند؛ اینک و با قوانین جدید طالبان، حتا نمیتوانند که در میان عامه از «صدای» خود استفاده کنند.
پُست نوشته است که اگرچه وضعیت حقوق بشری و آزادیهای شهروندی زنان افغانستان زیر سایهی سنگنین حکومت طالبان روشن است؛ ولی مردان این کشور بهصورت گسترده و خصوصاً در کلانشهرها همان شیوهی زیست گذشته و پوشاک گذشته و رفتار گذشته خویش را حفظ کرده بودند و با برخوردی رویارو نشده بودند.
با اینحال براساس گزارش پُست، مردان نیز در چهار هفتهی اخیر طعمی از برخوردِ حاکمیت طالبان را چشیدهاند و دگر حق ندارند که مثل «غربیها» به چشم بیایند یا ریششان را بهشیوهی غیراسلامی بتراشند و یا چنانچه پُست نوشته است، حتا حقِ پوشیدنِ شلوارهای جین (یا چنانچه در افغانستان معروف است «کاوبوی») را از دست دادهاند.
پُست به نقل از یک باشندهی ناشناس و جوان کابل نوشته است که برخورد طالبان با مردان و محدودشدن این طبقه، باعث شده است که او به این فکر کند که باید زودتر صدای خود را بلند میکرد و در برابر سلب حقوق زنان خاموش نمینشست؛ زیرا ریسمان این سرنوشت اینک به آهستگی گردن خود او را میفشارد.
پُست در ادامهی گزارش خود به صلاحیت و قدرتی که قانون جدید طالبان به مامورین امر بالمعروف اعطا کرده پرداخته و نوشته است که این ماموران سفیدپوش، در سطح شهر میگردند و مردانی را که خلاف قانون عمل کند؛ با میل و صلاحدید خود مجازات میکنند؛ وضعیتی که زنگ خطر را برای هر مرد جوانی که در کابل و افغانستان زندگی میکند به صدا در میآورد.
پُست در ادامه از یک جوانِ دگر ساکن در کابل به اسم امیر نقل کرده است که او تا پیش از این قوانین اخیر از طالبان حمایت میکرد، ولی بعد از این قوانین چندان رضایتخاطری ندارد. این جوان به پُست گفته است که مردم افغانستان همگان مسلماناند و میدانند که دینداری خود را چهگونه پیش ببرند.
گزارش واشنگتن پُست درحالی بهنشر میرسد که براساس قانونِ جدید امربالمعروف و نهی از منکر طالبان که توسط رهبر این گروه تایید شده است؛ مردان مجبور به رعایت مکلفیتهای شرعیای هستند که طالبان و خصوصاً ماموران امر بالمعروف طالبان آن را ضروری، جزو فرایض، واجبات و حتا سنن میدانند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.