در آخرین گزارش «یوناما» که به «نظارت اخلاقی» و کارنامهی وزارت امر بالمعروف و نهی از منکر طالبان نگاهی افگنده آمده است که این وزارت با زور در پی اجرای قوانینی چون ممنوعیت تصاویر صورت انسانها و حیوانات، ممنوعیت تجلیل از جشنهایی چون نوروز و نقض همهجانبهی حریم خصوصی و حقوق اولیهی شهروندان افغانستان است.
در ادامهی گزارش یوناما آمده است که ماموران این وزارت زنان را از حقوقی همچون رفتن به مکانهای تفریحیای مثل پارکها، حمامها و خروج از محوطهای معین بدون حضور یک محرم مردم منع کردهاند.
با وجود اینکه طالبان پیشتر از این گفتهاند که زنان دو حق – و فقط همین دو حق – انتخابِ شوهر و تجارت را دارند، در گزارش یوناما میخوانیم که رژیم طالبان در پی کارشکنی و ایجاد موانع بر سر کسبوکارهایی که مالکان آن زنان هستند بوده است.
یوناما به چندین مورد از تهدیدها و فرمانهای طالبان به زنان تجارتپیشه در پکتیا، کندهار، کابل و دگر نقاط افغانستان اشاره کرده است که برخلاف وعدههای طالبان از حقوق بسیار محدود زنان در رژیم آنان است.
یوناما میافزاید که این وزارت همچنین حریم خصوصی افراد را مرتباً و بارها نقض کرده است. در یکی از این موارد ماموران وزارت امر بالمعروف طالبان از چندین زوج در فضای عامه خواستهاند که «زن و شوهر» بودن یا ارتباط فامیلی خود را «ثابت» کنند.
یوناما میگوید که طالبان مدل مو و ریش غربی را برای مردان ممنوع کردهاند یا آرایشگران مرد را از اعمال چنین مدلی منع نمودهاند.
در ادامهی گزارش یوناما آمده است که طالبان در پلخمری، مرکز ولایت بغلان یک «حاضری» در مساجد جهت ثبت حضور مردان در نماز جماعت ایجاد کردهاند.
این گزارش در ادامه به برنامهی طالبان برای گسترش فعالیتهای این وزارت و نصب صندوقهای سمع شکایات مربوط به معروف و منکر برای رسیدگی این وزارت اشاره کرده است.
ذبیحالله مجاهد، با محکوم کردن گزارش یوناما در حساب توئیتر خود نوشته است که اعمال وزارت امر بالمعروف در جهت «اصلاح» جامعه است و یوناما فرهنگ مردم افغانستان را درک نمیکند.
وزارت امر بالمعروف طالبان به فاصلهی چند روز پس از بازگشت این گروه به قدرت در کابل ایجاد شده و بهگونهای نمادین محوطهی وزارت امور زنان را به خود اختصاص داد.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.