در یک قدمی برگزاری سومین دور نشست دوحه از سوی سازمان ملل با اشتراک طالبان، چهارمین دور نشست «روند ویانا برای یک افغانستان دموکراتیک» با حضور رهبران جریانهای مخالف طالبان، امروز دوشنبه ۴ سرطان، در پایتخت اتریش آغاز شد. بهگفتهی برگزارکنندهها، محور گفتوگو در این نشست «ایجاد یک چتر سیاسی همهگیر» برای مخالفان طالبان است.
در آستانهی برگزاری نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد و اشتراک رژیم طالبان در این نشست، مخالفان سیاسی و نظامی طالبان در چهارمین دور نشست ویانا دورهم جمع آمده و در مورد آیندهی سیاسی افغانستان و به منظور حرکت به سمت «یک افغانستان دموکراتیک» به گفتوگو میپردازند.
از میان چهرههای مطرح جریانهای مخالف با طالبان در این نشست، احمد مسعود، رهبر جبههی مقاومت ملی، فوزیه کوفی، رهبر حزب تحول برای افغانستان، محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، محمد علم ایزدیار، معاون پیشین مجلس سنا، رنگین دادفر سپنتا، مشاور پیشین شورای امنیت ملی و نصیر اندیشه، سفیر دایمی افغانستان در سازمان ملل مقیم در ژنو حضور یافتهاند.
احمد مسعود، رهبر جبههی مقاومت ملی در آغاز این نشست گفت که هدف از برگزاری نشست ویانا «دریافت راه حل» برای افغانستان است. محمد محقق نیز در سخنرانی خود گفت که این نشست میتواند برای جهتدهی به قضایای افغانستان در سطح منطقهای و بینالمللی مفید باشد.
فوزیه کوفی، یکی از نمایندگان جریانهای اعتراضی زنان در این نشست و رهبر حزب تحول برای افغانستان در گفتوگو با اکسیوس در مورد این نشست گفته است که «گفتوگو در مورد نشست دوحه یکی از محورهای بحث در این دوره خواهد بود.»
از سویی دگر جبههی آزادی افغانستان که یک جریان ضدطالب مسلح و فعال است، با نشر بیانیهای از اشتراک در این نشست به «سیاق حسن نیت» خبر داده است. این جبهه افزوده است که هدف آنان از اشتراک در این نشست تقویت «همسویی» و همبستگی میان جریانهای ضدطالبان است.
در کنار چهرههای اصلی جریانهای مخالف با طالبان، چهرههای سیاسی شناختهشدهی دگر افغانستان نیز در این نشست شرکت کردهاند؛ از این میان میتوان به مصطفی مستور، وزیر پیشین اقتصاد، محمد یونس قانونی، معاون پیشین ریاست جمهوری و الماس زاهد، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان اشاره کرد.
نشست ویانا درحالی برگزار میشود که در کمتر از یک هفتهی دگر سازمان ملل متحد میزبان نشست سیاسی مهمی در مورد آیندهی سیاسی افغانستان در دوحه است. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، حضور نمایندگان این گروه را در نشست قریبالوقوع دوحه تایید کرده است. این درحالیست که مجاهد پیشتر از این هشدار داده بود که هرگونه تغییری در آجندا یا اشتراککنندگان نشست دوحه با واکنش طالبان روبرو خواهد شد.
تلویزیون دیار از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.