رئیسجمهوری روسیه روز گذشته طرحی را مبنی بر توقف جنگ با اوکراین پیشنهاد کرد. این طرح پیشنهادی روسیه در کنار اینکه از سوی رئیسجمهوری اوکراین پذیرفته نشد، از سوی شماری دگر از اعضای ناتو پاسخ منفی گرفت، چنانچه صدر اعظم آلمان طرح پوتین را رد کرد و گفت این طرح «جدی و کارآمد» نیست. مشاور رئیسجمهوری اوکراین این طرح را«ساختگی» خواند و وزیر دفاع آمریکا نیز درخواست روسیه را رد کرده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز جمعه، ۲۵ جوزا، در دیدار با مقامهای وزارت خارجهی روسیه گفته است که این کشور پس از خروج نظامیهای اوکراین از مناطق تحت تصرف روسیه، جنگ را توقف داده و آمادهی مذاکره با کییف خواهد بود.
پوتین با اشاره به طرح صلح و موافقت نکردن غرب و کییف با آن، پیرامون خونهای ریخته شده در آینده هشدار داده و افزوده است که مسئولیت تمام اتفاقات به گردن غرب و اوکراین خواهد بود.
رئیس جمهور روسیه اظهار داشت: «هدف از این پیشنهاد برقراری یک وقفه موقت در جنگ نیست، مسکو میخواهد این مناقشه را به گونهای به پایان برساند و کرملین آماده است بدون تاخیر، مذاکرات صلح را آغاز کند.
روسیه از آغاز جنگ پیشنهادهایی جهت برقراری آتشبس و حل این مناقشه مطرح کرده اما؛ غرب تمام این تلاشها را رد کرده است. »
او تاکید کرد برای این که روسیه جنگ را بهگونهی کامل خاتمه دهد، اوکراین باید به کشور بیطرف و غیر هستهای مبدل شود و طرح پیوستن به ناتو را کنار بگذارد.
طرح پیشنهادی صلح روسیه از سوی شماری کشورها و سیاستمداران رد شد و واکنشهای را نیز در قبال خود داشت.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در واکنش به طرح جدید پوتین گفته است که این طرح پیشنهادی جدی و کارآمد نیست و اوکراین براساس منافه خود اقدام کند.
طرح صلح از سوی مشاور رئیس جمهور اوکراین «ساختگی» و «توهین به عقل سلیم» عنوان شده است.
در همین حال، لوید آستین وزیر دفاع امریکا گفته است: «اشغال خاک کشور مستقل اوکراین توسط پوتین غیرقانونی است.
او در موقعیتی قرار ندارد که به اوکراین بگوید چه کاری برای برقراری صلح انجام دهد. اگر او چنین تصمیم دارد میتواند امروز جنگ را پایان دهد. در کنار آن یک تحلیلگر روسیه نیز مدعی شده که طرح پوتین «مجموعه درخواستهای حداکثری» میباشد و هدف آن بیارزش کردن همایش صلح سویس است.
دبیر کل ناتو در نشست خبری بروکسل در واکنش به طرح رئیس جمهور روسیه گفته است:« این پیشنهادی بر اساس حس نیت نیست، معنای این طرح تامین اهداف روسیه در جنگ و واگذاری قلمرو بزرگتر از تصرف ارتش روسیه از سوی اوکراین است.»
از سوی هم ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین با رد طرح پیشنهادی روسیه گفته است: «شرایط پوتین برای صلح به اولتیماتومهایی که آدولف هیتلر پیش از جنگ جهانی دوم داده بود، شباهت دارد.»
او معتقد است که اوکراین حتا پس از پذیرفتن شرطها برای آتشبس، از تهاجم نظامی پوتین درامان نخواهد بود.
وزارت خارجهی اوکراین در بیانیهی اظهار داشت: « سخنان ولادیمیر پوتین بیانیهای حیلهگرانه است و هدف آن گمراه کردن جامعهی جهانی و ضربه زدن به اقدامات دیپلماتیک برای برقراری صلح عادلانه میباشد.»
طرح صلح از سوی روسیه در حالی مطرح میشود که کشور سویس این هفته میزبان نشست صلح اوکراین است.
هدف این نشست فراهم کردن زمینهی گفتوگوی رهبران جهان جهت رسیدن بهدصلح عادلانه و ماندگار در اوکراین بربنیاد قانونهای جهانی و منشور سازمان ملل از سوی سویس عنوان شده است.
این نشست با اشتراک سران حدود ۹۰ کشور و نهادها بدون حضور روسیه برگزار میشود.
از سوی هم چین گفته است که بدون روسیه در این نشست اشتراک نخواهد کرد.