دور نخست انتخابات ریاستجمهوری ترکیه به پایان رسید اما نامزدها رای کافی برای احراز کرسی ریاستجمهوری این کشور را به دست نیاوردند. در این میان، سنان اوان، نامزد این انتخابات که موفق به کسب ۵.۱۷ درصد آرا شده، به باور بسیاریها «برگ برندهی» دومین دور انتخابات در این کشور است. او اما همچون نامزد «ملیگرای افراطی» در این انتخابات که هستهی برنامههایش را بیرونراندن «اجباری» پناهجویان از این کشور و پیکار با «تروریسم» میسازند، از کدام نامزد و تحت چه شرایطی پشتیبانی خواهد کرد؟
سنان اوان ۵۵ ساله، نامزد «جنجالی» سیزدهمین دور انتخابات ریاستجمهوری ترکیه که بیشتر با رویکردهای «ملیگرایانه» و «مهاجرستیز» در میان هواداراناش «محبوب» است، با بهدست آوردن نزدیک به سهمیلیون آرا در دور نخست، توانسته به چهرهای «تاثیرگذار» در نتایج دور دوم این انتخابات تبدیل شود. او که درسخواندهی رشتهی «اقتصاد و اداره» است، به گفتهی امیر ایکشیاوغلو، خبرنگار و یکیاز حامیان نزدیک آقای اوان به پابلیک تریبون، مطالعات و برنامههای «جدی» برای کشورش دارد. که رهاییاز به گفتهی او «مارپیچ تورم منفی» از اصلیترین آن برنامههاست.
در شرایطی که گپوگفتها در بارهی پشتیبانی آقای اوان از یکیاز نامزدان پیشتاز در دور نخست، به خبر داغ رسانههای ترکیه و جهان تبدیل شدهاست، این حامی نزدیک به آقای اوان اما با «برندهدانستن» آقای اردوغان در این انتخابات تاکید میکند که اگر قرار باشد آقای اوان از نامزدی پشیتبانی کند، آن نامزد باید آقای اردوغان باشد. او در این باره میگوید: “این یک واقعیت است، میتوان گفت که اردوغان سیزدهمین رئیسجمهوری شدهاست. من فکر میکنم اگر قرار باشد از یکطرف پشتیبانی صورت گیرد، آن باید ائتلاف جمهور باشد. ائتلاف جمهور از بسیاری جهات، انتخاب بهتری نسبت به ائتلاف ملت در این دوره خواهد بود”. آقای ایکشیاوغلو همچنان میافزاید که این، برای «تضمین بقای دولت» و پیشگیری از «هرجومرج»، گزینهی بهتری برای آقای اوان است.
در سوی دیگر اما، او «ائتلاف ملت» به رهبری آقای کمال قلیچداراوغلو را پر از «پیچیدهگیهای جدی» میداند و میگوید که این ائتلاف در تلاش است تا چهرههایی را که در میدان سیاست ترکیه «شکست خوردهاند»، همچون «ناجیان» مردم معرفی کند.
او اما در بارهی شرطهای آقای اوان برای پشتیبانیاز یکنامزد خاص میگوید که: “سنان اوان که نمایندهی حزب ملیگرایان است، مبارزه با سازمانهای «هراسافگنی» مانند: حزب کارگران کردستان/پ.ک.ک و سازمان فتحالله گولن/فتو را در صدر شرطهایش قرار داده و آنرا برای بقای کشور یکحتم دانستهاست”. این چهرهی نزدیک به آقای اوان همچنان میافزاید که «سهیمنشدن» حزبهای مرتبط با «حزب دموکراتیک خلقها/ح.د.پ» و «حزب اسلامگرای کرد مطالبهی آزاد/هدا.پار»، در دولت و اخراج «زمانبندیشدهی مهاجران و پناهجویان، از شروط دیگر آقای اوان برای پشتیبانی از یک نامزد مشخص اند. همچنان به گفتهی او گرفتن «ضمانت» برای «پابرجا ماندن» چهار مادهی نخست و مادهی ۶۶ قانون اساسی این کشور، شرط بنیادین دیگر آقای اوان است.
چهار مادهی نخست قانون اساسی ترکیه، اصول کلی این قانون در رابطه به «سیستم حکومتی»، ویژهگیهای جمهوری شامل «دموکراتیک، لائیک و سوسیال بودن»، وابستهگی به «ملیگرایی آتاترک»، تمامیت حکومت شامل «زبان رسمى، پرچم، سرود ملى و پایتخت» و نیز تاکید بر «تغییرناپذیر بودن» این مواد اند. مادهی ۶۶ اما تاکید میکند که هر کسی که با دولت ترکیه پیوند هموطنی دارد، «ترک» است. عبارتیکه به باور منتقدان، از آنجاییکه همهی شهروندان ترکیه، «ترک» نیستند، باید «حذف» شود.
هرچند در روزهای پسین، تندتر شدن لحن آقای قلیچداراوغلو در برابر مهاجران و اظهارات انگین اوزکوچ، معاون ائتلاف او، در خصوص «نزدیکی مواضع» این ائتلاف با آقای اوان، نشان از «رغبت» این ائتلاف در کسب پشتیانی آقای اوان دارد، اما به باور آقای ایکشیاوغلو، ائتلافی که حتا «نتوانسته» فاصلهی مشخصی را با «حزب دموکراتیک خلقها/ح.د.پ»، حفظ کند، «نمیتواند» با سینان اوان در یک راه گام بردارد. حزب دموکراتیک خلقها/ح.د.پ، از جریانهای سیاسی طرفدار کردها و متهم به فعالیتهای «هراسافگنی» در این کشور است.
به تازهگی دیشب آقای اوان با آقای اردوغان، رئیسجمهوری و نامزد پیشتاز دور نخست انتخابات این کشور نیز دیدار کردهاست. دیداری که به باور شماریاز آگاهان، گمانهزنیها در خصوص «پشتیبانی احتمالی» این نامزد از آقای اردوغان را «تقویت» میکند. برخی منابع به پابلیک تریبون میگویند، احتمال دارد که آقای اوان در روزهای نزدیک، پشتیبانیاش را از ائتلاف جمهور، به رهبری آقای اردوغان اعلام کند. برخیهای دیگر اما میگویند که ممکن است این پشتیبانی تا روز ۷ جوزا/ ۲۸ می، اعلام نشود.
از سوییهم، همزمان با نگرانیها از رویکردهای دولت آیندهی این کشور در برابر مهاجران و «مواضع سخت» آقای اوان در این خصوص، این حامی نزدیک آقای اوان اما میگوید که نباید رویکردهای این نامزد انتخابات «مهاجرستیزانه» تلقی شوند، زیرا به گفتهی او: “هیچکشور توسعهیافتهای، بهسان ترکیه در خاکاش مهاجر غیر قانونی ندارد”. او میافزاید که بایستی این رویه [بیرونراندن مهاجران] در «چارچوب حقوق بشر» اجرایی شود.
قرار است شهروندان ترکیه یکشنبهی پیشرو (۷ جوزا/ ۲۸ می)، برای دومینبار از بهر انتخاب سیزدهمین رئیسجمهوری این کشور بهپای صندوقهای رای بروند. انتخاباتی زیر سایهی بحران اقتصادی و زلزلهی مرگبار پسین در این کشور، که به باور بسیاریها پیشداوری در بارهی احتمال پیروزی یا شکست هر یک از دو رقیب «سرسخت» در این انتخابات را «دشوار» ساختهاست.