استریتس تایم با نشر گزارشی میگوید که سرمایهگذاری و کارآفرینی تبدیل به «خط زندگی» زنان شاغل در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان شده است. تایمز افزوده است که باوجود اینکه «حق تجارت» یگانه گونهای از حق کار است که طالبان برای زنان قائلاند، ولی رژیم طالبان همچنان چالشهای فراوانی بر سر راه زنانی که میخواهند تجارت کنند میآفریند. بهنظر میرسد که در شرایط کنونی کارآفرینی «آخرین سنگر» زنان افغانستان برای مشارکت در زندگی اجتماعی است.
براساس آمار سازمان ملل، بالاتر از سه هزار زن کارآفرین یا تجارتپیشه در افغانستان وجود دارند. این درحالیست که براساس گزارش تایمز، بالاتر از هفتاد درصد از این زنان کارآفرین گفتهاند که از زمان به قدرت رسیدن طالبان در تهیهی کالاهای مورد نیاز خود بدون یک «مرد محرم» دچار مشکل شدهاند.
این درحالیست که براساس این گزارش طالبان از ارادهی خود برای تقویت و رشد تجارت زنان خبر داده و گفتهاند که آنان حتا زنان را در کارهایی نظیر تولید و چینش زعفران یا صنعت میوهی خشک افغانستان استخدام میکنند.
با این وجود، صادقه صادقیار، یکی از زنان کارآفرین و از اعضای «خانهی تجارت زنان افغانستان» به رویترز گفته است که زنان کارآفرین با مشکل دسترسی به مواد اولیهی تجاری و عدم وجود حمایت است.
بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان مترادف بوده است با حذف حقوق بنیادین و اساسی زنان کشور؛ از حق آموزش تا حق کار و تحصیل، طالبان حتا قبل از رسیدن به قدرت نیز حق تجارت را برای زنان محفوظ میدانستند؛ اما بهنظر میرسد که رژیم این گروه حتا در تثبیت حق تجارت برای زنان افغانستان کامگاری بسیار نداشته است.