فردا چهارشنبه دهم آپریل برابر است با نخستین روز ماه شوال و روز اول عید سعید فطر. عید فطر امسال درحالی از راه میرسد که افغانستان همچنان با بحرانها و مشکلات مهمی همچون فقر، خفقان، بیثباتی، ناآرامی و شماری دگر از گرههای نگشوده دستوپنجه نرم میکند. این مشکلات نهتنها تجلیل از عید را برای بخش بزرگی از مردم افغانستان «دشوار» کرده است بلکه بزرگداشت از این مناسبت برای شماری از مردم فرودست افغانستان «ناممکن» شده است.
عید در شرایطی از راه رسیده است که تهدیدهای امنیتی با شروع فصل بهار و در جریان ماه رمضان زندگی مردم و شهروندان افغانستان را در نقاط متفاوت تهدید کرده و نگرانیهای امنیتی در جریان یکی دو ماه گذشته پیوسته درحال افزایش بوده است. این نگرانیها بدون تردید بر روی تجلیل از عید و بزرگداشت از این جشن نیز تاثیرگذار خواهد بود.
از سویی در درکنار ناامنیهای رو به افزایش طی هفتهها و دو ماه اخیر، فقر و ناداری همچنان سایهی سیاهش را بر سر مردم و فرودستان این کشور گسترده است. افغانستان همچنان اقتصادی ورشکسته و در آستانهی فروپاشی کامل دارد که به وسیلهی تزریق کمکهای نقدی خارجی بر سر پا مانده است. هجوم مردم به سرای شهزادهی کابل در چند روز آخر ماه مبارک رمضان نشاندهندهی وابستگی اکثریت مردم این کشور به کمکهای شخصی و یا رسمی خارجی است و در این میان خانوادهها و مردمانیکه کمکی از خارج از کشور دریافت نمیکنند محکوم به پیمودن پلکان ناداری و فقر و گرسنگی هستند.
در این میان از فشار شدید رژیم طالبان بر روی مردم و بهطور اخص زنان نیز نباید غافل شد. زنان افغانستان همچنان اجازهی کار، تعلیم و تحصیل را ندارند و اعتراضاتشان بهصورت پیوسته از سوی طالبان سرکوب شده است و به بهانههای متفاوتی زندانی شدهاند.
عید که یکی از مناسبات دیرین و مهم جوامع اسلامیست، بهصورت سالانه و پس از پایان ماه مبارک رمضان تجلیل میشود. عید امسال برای مردم افغانستان رنگوبوی سالهای پیشتر و گذشته را ندارد.