پس از حملهی مرگبار داعش خراسان به پایتخت روسیه و گزارشها مبنی بر طرحریزی این حمله از خاک افغانستان، بیشتر منتقدان و مخالفان رژیم طالبان در افغانستان انتظار داشتند که روابط گرم مسکو با رژیم طالبان به تیرگی و سردی گراید، اما آیا چنین شده است؟ وزارت خارجهی روسیه امروز از بررسی حذف طالبان از فهرست سازمانها و گروههای هراسافگن روسیه خبر داده است و تاکنون هیچ نشانی از سردی رابطهی روسیه با طالبان به چشم نمیخورد. به نظر میرسد روسیه نیز – همچون امریکا – قصد دارد از طالبان برای جنگیدن با داعش استفاده کند.
گزارشهای رسانههای معتبر غربی و جهانی در روزهای پس از حملهی مرگبار داعش به مسکو نشان میدادند که این حمله در پناهگاههای امن داعش خراسان در خاک افغانستان طرحریزی شده است و رژیم طالبان در این دو سال نه تنها نتوانسته است شاخهی خراسان داعش را نابود کند بلکه حتا موفق به پیشگیری از رشد این گروه نشده است. مخالفان طالبان انتظار داشتند که این ناکامی باعث نومیدی کرملین از طالبان و حمایت دولت پوتین از مخالفان طالبان شود.
اما اعلامیهی امروز وزارت امور خارجهی روسیه و ادامهی عادی همکاریهای کرملین با رژیم دیفاکتوی طالبان در افغانستان و قصد روسیه بر کاستن از موانع دیوانی برای همکاری با طالبان نشان میدهد که روسها همچنان به تامین منافع خود در افغانستان از طریق طالبان باورمند هستند. بهنظر میرسد چنانچه دولتهای ترمپ و بایدن در افغانستان از طالبان برای جنگیدن با داعش کمک گرفته بودند، روسیه نیز میخواهد که از این خصومت نیروهای افراطی برای سرکوب داعش استفاده کند.
مضاف بر اینکه هیچ یک از اطراف مسلح مخالف با طالبان در افغانستان از توانایی کافی برای جنگیدن با داعش برخوردار نیستند و ظاهراً روسیه برای جنگیدن با داعش و حفاظت از منافع خود در آسیای میانه چارهای جز تعامل با طالبان ندارد.