نشنال پست کانادا بهنقل از یک مقام فدرال دولت کانادا نوشتهاست که کانادا درخواست طالبان برای بهدستگیری کنترلِ سفارت افغانستان در کانادا را رد کردهاست.
نشنال پست همچنین بهنقل از مارلین گورمونت، مقام دگر کانادایی نوشتهاست «کانادا دولت طالبان را بهعنوان رژیم مشروع افغانستان نمیشناسد و هرگز نخواهد شناخت. کانادا هیچ نماینده و فرستادهی تعیینشده از سوی طالبان را نخواهد پذیرفت و روابط رسمی با رژیم دیفاکتوی طالبان را گسترش نخواهد داد.»
نشنال پست این گفتهها را همراستای برنامه و نگرش کلی دولت کانادا بهرژیم طالبان در افغانستان خوانده و مینویسد همین «پاسخهای سرد» نشاندهندهی طرز نگاه و برخورد کانادا با رژیم رویکار طالبان در خاک افغانستان است.
در این گزارش بهنقل از یک سخنگوی سفارت افغانستان در کانادا آمدهاست که مقامات سفارت از آگست سال ۲۰۲۱ (زمان بهقدرت رسیدن طالبان) تاکنون ارتباطی با دولت حاکم در کابل نداشتهاند. بهگفتهی این سخنگو آنان پول و حمایتی از رژیم طالبان نیز درخواست یا دریافت نکردهاند و بخاطر محدودیتهای مالی حتا مجبور بهکاهش کارمندان خود نیز شدهاند.
این سخنگو که نخواسته نامش آورده شود همچنین افزودهاست که طالبان نهتنها در کانادا که در سرتاسر جهان سعی بر گمارش نمایندگانی کردهاند و حدوداً تمامی کشورها گماشتههای طالبان را رد کردهاست.
این درحالیست که پُست آوردهاست که کانادا درمیان کشورهای دگری که طالبان پس از پیروزی سعی کردهاست با آنان رابطه داشتهباشد قرار دارد، با آنکه جنگ ناتو در افغانستان که کانادا نیز قسمتی از آن بود، جانِ ۱۶۵سرباز کانادایی و بیشمار طالبان را گرفت. طالبان تاکنون بهصورت رسمی در کانادا بهعنوان یک «موجودیت تروریستی» شناخته میشوند.
شارژ دافیر گماشتهشده از سوی طالبان در سفارت افغانستان در قطر، در نوامبر ۲۰۲۲، یعنی بیشتر از یک سال پیش، نامهای بهدولت کانادا نوشت و از این دولت خواست که ماموریت دیپلماتیک جدیدی را از نشانی افغانستان در کانادا و با رژیم طالبان بپذیرند.
مقام رسمیای در امور بینالمللی دولت کانادا به پُست درمورد این نامه گفتهاست «هیچ پاسخی به این نامه صادر نشد. این اقدام همگام با سیاست بهرسمیت نشناختن رژیم دیفاکتوی افغانستان بود.»
کریس الکساندر، سفیر پیشین کانادا در افغانستان به پُست گفتهاست که «کانادا از برقراری رابطه با کابل کنونی، هیچچیزی بهدست نخواهد آورد. آنان [طالبان] ظالمترین، زنستیزترین و تروریستترین رژیم تاریخ معاصر هستند که قدرت را درجایی بهدست آوردهاست.»
الکساندر همچنین میگوید «ما باید رهبران آنانرا تحریم کنیم، حامیانشان مثل پاکستان و همکارانشان مثل قطر را هم باید تحریم کنیم. در عینحال باید راهی برای فرستادن کمکهای بشردوستانه و حمایت از مقاومت مسلحانه پیدا کنیم.»
عارف لالانی، سفیر دگر کانادا در افغانستان از ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ اما میگوید کانادا باید حضور خود در افغانستان را حفظ کند تا از وقایع آگاه بوده و زمینهی کمکهای بیشتر بهمردم افغانستان را فراهم کند.
این گزارش درحالی بهنشر میرسد که طالبان به برقراری رابطهی دیپلماتیک با رژیمهای سرتاسر جهان بسیاری امیدوار و خوشبین بوده و روابط خوبی نیز با کشورهای مهم و تاثیرگذاری چون جمهوری خلق چین برقرار کردهاست. اما ظاهراً قدرتهای غربی به این سادگی با رفتارها و سیاستهای داخلی رژیم طالبان کنار نخواهند آمد.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.