براساس گزارشی از خبرگزاری رویترز، یک نوجوانِ فلسطینی در نوارِ غزه که بهدلیل عملیات نظامی ویرانگر و گستردهی ارتش اسرائیل – همچون باقی باشندگان این نوار – از نعمتِ برق و انرژی محروم شدهاست؛ با استفاده از دو بادگیر (پنکه) و مقداری لاین، منبعِ روشنایی پناهگاه خویش را فراهم کردهاست.
این نوجوان فلسطینی که حسام نام دارد در گفتوگو با رویترز گفتهاست که «آنان [دگر باشندگان پناهگاه] مرا «نیوتنِ غزه» صدا میزنند، بخاطر شباهتم با آیزاک نیوتن.» حسام اگرچه چندان تنومند نیست – چنانچه اکثریت نوجوانان غزه نیستند – ولی پانزده سال عمر دارد.
حسام افزودهاست «نیوتن در زیرِ یک درخت سیب نشسته بود که سیبی افتاد و او جاذبه را کشف کرد، و ما اینجاییم در جنگ و تراژدی، و [بهجایِ سیبی که روی نیوتن افتاد] بمبها بر سر ما میافتند، بههمین دلیل من بهفکرِ آفریدنِ «نور» افتادم، و همین کار را کردم.»
بیشتر از یک میلیون تن از باشندگان غزه بهدلیل ادامهی عملیات نظامی ارتش اسرائیل بهنواحی جنوبی این نوار آواره شدهاند، یکی از این خانوادهها، خانوادههای حسام است. پناهگاهی که حسام و خانوادهای او در پناه گرفتهاند، سقف بلندی دارد که بهحسام اجازه دادهاست تا بادگیرهای خویش را بر روی بامِ پناهگاه جاگذاری کند و سپس آنها را با لاین بهپایین وصل کرده و در انتهای لاینها، دکمههایی را جاگذاری کرده که جریان انرژی را قطع و وصل کرده و بهچراغهای برقی میرسانند.
البته حسام در نخستین تلاش نبود که روشنایی را – اگرچه شکننده و موقت – بهپناهگاه خویش بازگرداند؛ او میگوید که دو تلاش نخست او ناکام ماندند و او در سومین تلاش و با رفعِ نقضهایی که در دو تلاش نخست او بودند، موفق به تبدیل انرژی بادی به روشنایی و نور شد. او میگوید در پایانِ این «حماسهی کوچک» بسیار خوشحال بودهاست؛ زیرا او از تلخی تراژدی خانوادهی خود کاسته بود، از وخامت وضعِ پدر مریض خود و دگر اعضای خانوادهاش.
داستان حسام، داستانِ «زندگی» و امیدهای کوچکیست که مردم غزه باید از بمبارانهای ارتش اسرائیل پنهان کرده و در سینههای خود نهان کردهاند. حسام یکی – و فقط یکی – از کودکان غزه است که نشان میدهد که «زندگی در چنین وضعی، حق انسانها نیست» و این مردم نیز، مردماند و اگر در دوزخ بزرگ نشوند، میتوانند برای خود و دگران روشنایی و زندگی بهبار آورند، نه تلخی و تاریکی.
کارشناسان آیندهی نسلِ حسام و نوجوانان اهل غزه را که شاهدِ کشتار مردم بیگناه، پدر، مادر، خواهر و برادر خود بودهاند «خطرناک» توصیف میکنند. آنان میگویند که «سودای انتقام» از کشتار بیرحمانه و غیرقابل توجیه ارتش اسرائیل در خونِ این نسل جاری شده و بهزیانِ هردو سوی معادله خواهد بود.
ارتش اسرائیل پس از حملهی راکتی هفت اکتبر که منتج به کشتن ۱۲۰۰ تن از شهروندان اسرائیلی شد؛ بهنوار غزه حمله کرد و براساس آماریکه مقامات رسمی غزه بهدست ميدهند، تاکنون بیشتر از ۲۷۰۰۰ تن را در این نوار کشته و اکثریت جمعیت این نوار را آواره کردهاست.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.